Vlissingen-Oost krijgt een groene waterstoffabriek

Vlissingen-Oost
Vlissingen-Oost © Adrie de Willigen
Of die drie jaar gehaald wordt, is nog wel de vraag, geeft de directeur aan. Hij geeft aan dat de bouw van zo'n fabriek complex is en dat alles wel moet meezitten om die drie jaar te halen. "Maar het plan is dat de eerste spade over uiterlijk 24 maanden de grond in gaat en dat de fabriek er dan over 36 maanden staat."
De bouw van de fabriek kost in eerste instantie 35 miljoen euro, de jaren daarna lopen die kosten mogelijk op tot meer dan 100 miljoen euro.

Locatie goed te bereiken

Jurres zegt dat er bewust voor Vlissingen-Oost gekozen is. "We zitten vlakbij de plek waar stroom van de windparken aan land komt. Borssele is op steenworp afstand." Daarnaast is de locatie goed te bereiken via de weg, het spoor en het water.
De fabriek begint met een elektrolyse-eenheid van 25 megawatt. Jaarlijks is dat genoeg om tot 3.600 ton groene waterstof te produceren. De fabriek zou later uit kunnen breiden tot 100 megawatt, dat zou 14.400 ton groene waterstof per jaar opleveren.

Intentie om uit te breiden

VoltH2 wil aan bestaande waterstofgebruikers leveren, maar op den duur mogelijk ook aan schepen en bijvoorbeeld bussen. Omdat nog niet helemaal duidelijk is hoe snel de vraag naar waterstof toeneemt, is gekozen voor een fabriek die uit te breiden is. "We starten met 25 megawatt, maar de intentie is om dat te verviervoudigen."
Waterstof wordt gemaakt via elektrolyse. Water wordt dan onder stroom gezet zodat zuurstof en waterstof worden gescheiden. Als waterstof vervolgens weer in aanraking komt met zuurstof komt veel energie vrij. Genoeg om bijvoorbeeld een auto te laten rijden. Het voordeel is dat dit zonder uitstoot gebeurt; het enige restproduct is water.