In deze duurzame tuin in Groede kan je ook zonder groene vingers terecht

Een witte courgette die op een ufo lijkt en geen rode, maar zwarte tomaten. In de Tuinen van Groede groeien de bijzonderste groenten. Al kunnen buurtbewoners er ook gewoon terecht voor de bekende komkommer of aubergine.

De gemeenschapstuin is een initiatief van Peter Leguit. Vijf jaar geleden begonnen hij en zijn familie met de aanleg van de tuin die uit grote cirkels bestaat. Inmiddels groeien er meer dan 120 verschillende soorten groenten, kruiden en eetbare bloemen.

Peter wilde een andere manier van groenten kweken uitproberen. "Het belangrijkste vond ik eigenlijk dat je op een biologische manier groente kweekt en dat je dat voor een hele groep mensen doet. Ik wilde ook laten zien dat je op een andere manier groenten kunt kweken dan alleen de reguliere akkerbouw. Niet dat daar iets mis mee is, alleen zijn er meer methodes."

Peter, Veronique en Yuma van de Tuinen van Groede (foto: Omroep Zeeland)

Zo'n zestig buurtbewoners maken nu gebruik van het initiatief. Zij betalen voor een jaar en kunnen dan elke week groenten komen oogsten. Ook restaurants maken gebruik van de gemeenschapstuin. "Daarom hebben we dit jaar zwarte tomaten. Daar vroeg een kok van een restaurant om. Het is leuk om met groenten te experimenteren."

Inmiddels zijn de tuinen uitgebreid met een kas. Daar groeien de verschillende soorten pepers als kool. Aan een van de planten groeien kleine pepertjes in verschillende kleuren. "Het lijkt wel een kerstboom met lampjes," grapt Peters vriendin Lien.

Een witte patisson kan je net als een courgette eten (foto: Omroep Zeeland)

De Tuinen van Groede is het enige Zeeuwse initiatief dat aanstaande dinsdag wordt aangeboden aan het kabinet in de Duurzame Dinsdag-koffer. In die koffer zitten innovatieve en inspirerende ideeën van burgers en bedrijven. Opmerkelijk vindt Leguit het. "Er zijn toch zoveel meer initiatieven in Zeeland. Misschien voor volgend jaar dan?"

Op de eerste dinsdag van de maand september is het Duurzame Dinsdag. Op deze dag krijgen duurzame initiatieven een podium in politiek Den Haag.

Meer over dit onderwerp:
Groede Duurzame Dinsdag de Tuinen van Groede
Deel dit artikel:

Reageren