Aantal dumpingen drugsafval Zeeland daalt

MIDDELBURG -
24 keer ging het om hennepafval als afgeknipte plantjes of potgrond. Twee keer ging het om chemische resten van xtc. Een jaar later vond het waterschap 12 illegale dumpingen, allemaal hennepafval. Volgens een woordvoerder wordt het meeste drugsafval gevonden in het grensgebied met West-Brabant, in Rilland en op Tholen. In de meeste gevallen ruimt het waterschap zelf het drugsafval op. Behalve bij vaten met chemicaliën. Dan schakelt het een gespecialiseerd bedrijf in.

Kosten

Het waterschap is tussen de 500 en 1000 euro per dumping kwijt. Bijvoorbeeld aan kosten van het vervoer van het gedumpte afval en het daarvoor inhuren van een gespecialiseerd bedrijf.

Trend

Zeeland gaat met de daling in tegen de landelijke trend. Volgens cijfers van de KLPD wordt er juist steeds meer illegaal gedumpt. In 2011 vond de politie 60 dumpingen, een jaar later 90.

XTC

Dirk Fluijt van Staatsbosbeheer Zeeland komt regelmatige drugsafval tegen. "Het gaat dan vaak om hennepresten als potgrond. Dat is vervelend, maar snel opgeruimd. Lekkende chemicaliën van een xtc laboratorium is natuurlijk een ander verhaal."