Verdachte moord Oostkapelle spreekt voor het eerst: ik ben onschuldig

De 57-jarige verdachte van de moord op een 78-jarige vrouw in Oostkapelle heeft voor het eerst gesproken tijdens een openbare rechtbankzitting. Tot nu toe wilde hij alleen gehoord worden achter gesloten deuren. De man ontkende iets met de moord te maken te hebben.

Rechtbank in Middelburg (foto: ANP)

De verdachte betuigde tijdens de zitting zijn medeleven naar de eveneens aanwezige nabestaanden. Verder zei de man dat hij al twintig jaar op het Parc Zonnehove woont en al jaren wordt gepest door medebewoners. De zitting van vandaag was wederom een pro-formazitting. Daarbij wordt nog geen strafeis geformuleerd, maar gekeken naar de stand van zaken.

Onderzoek Pieter Baan Centrum

De man wilde niet meewerken aan een psychiatrisch onderzoek in het Pieter Baan Centrum (PBC). Daarom werd hij alleen geobserveerd. Op basis van de observatie hebben onderzoekers vastgesteld dat de man geen stoornis heeft en zich goed gedraagt. De kans op herhaling wordt door het PBC klein geacht.

Ook het forensisch onderzoek is bijna klaar. Het Nederlands Forensisch Instituut moet alleen haar bevindingen nog op papier zetten. Daarna is het onderzoek in deze zaak afgerond.

'Bewijslast dun'

De advocaat van de verdachte was niet blij met deze boodschap. Zij zei al bijna een jaar te wachten op de resultaten van het onderzoek. Zij deed wederom een verzoek voor vrijlating van haar cliënt, omdat de bewijslast volgens haar dun is. Zij wees op de bloedsporen en verklaringen van getuigen die iemand in het blauw gekleed hadden gezien.

De rechtbank besliste dat de man vast blijft zitten. Zij vond dat het gepleegde feit, waarvan de man wordt verdacht, te ernstig is en dat de maatschappij daarover nog steeds te diep geschokt is.

Door het coronavirus heeft de moordzaak vertraging opgelopen. De verdachte is hartpatiënt en werd hierdoor pas later dan gepland onderzocht in het Pieter Baan Centrum in Almere.

De zaak komt wederom pro forma op 25 november voor de rechtbank. De inhoudelijke behandeling staat gepland op 20 en 21 januari 2021.

De feiten tot nu toe

 • 24 mei 2019
  In Oostkapelle wordt een 78-jarige bewoonster van Parc Zonnehove neergestoken. De vrouw overlijdt een paar uur later aan haar verwondingen. Een man, die later als verdachte van de moord wordt aangehouden door de politie, belt enkele uren na de vondst van de vrouw naar het radioprogramma Zegt u 't maar van Omroep Zeeland. Hij vertelt dat hij al jaren wordt gepest en zijn huis niet uit durft.
 • 29 mei 2019
  De 56-jarige bewoner uit hetzelfde appartementencomplex, die op de dag van de moord naar Omroep Zeeland belde, wordt opgepakt. Hij zit sindsdien vast.
 • 4 juni 2019
  Burgemeester Rob Van der Zwaag van de gemeente Veere wil alles doen om te voorkomen dat de verdachte van de moord op de 78-jarige vrouw in Oostkapelle terugkeert in zijn woning. Als de man zou worden vrijgelaten dan heeft de burgemeester een noodbevel klaarliggen. Van der Zwaag noemt de maatregel 'uitzonderlijk'.
 • 3 september 2019
  Tijdens een eerste pro-formazitting wordt bekend dat het slachtoffer door een messteek in haar borst om het leven is gekomen. Ook blijkt er DNA van de verdachte gevonden te zijn aan de binnenkant van de deurklink in het appartement van het slachtoffer. De rechtbank verlengt de hechtenis van de verdachte.
 • 29 november 2019
  De rechtbank besluit opnieuw dat de 56-jarige verdachte langer vast moet blijven zitten, ondanks een verzoek van de advocaat. De verdachte zelf ontkent iets met de moord te maken te hebben. Een deel van de zitting vindt achter gesloten deuren plaats, omdat de rechtbank de verdachte wil zien en horen. De verdachte wil niet bij het openbare gedeelte zijn. De rechtbank besluit tot observatie in het Pieter Baan Centrum in Almere.
 • 21 februari 2020
  De rechtbank verlengt de hechtenis van de verdachte. De man is inmiddels bang zijn appartement kwijt te raken. De periode van observatie in het Pieter Baan centrum worden bekendgemaakt. Dat zal vanaf half maart gebeuren tot half april.
 • 9 april 2020
  Tijdens deze vierde pro-formazitting blijkt vanwege de coronacrisis dat de observatie in het Pieter Baan Centrum voor onbepaalde tijd wordt uitgesteld. De verdachte is hartpatiënt en men wil geen risico's nemen. De man blijft wel vastzitten. De zitting verloopt via Skype. De verdediging betwijfelt of de zaak in 2020 nog inhoudelijk wordt behandelt en dat haar cliënt wel erg lang vast zit. Het Openbaar Ministerie denkt dat het dit jaar nog wel gaat lukken.
 • 18 juni 2020
  De rechtbank oordeelt opnieuw dat de verdachte langer vast moet blijven zitten. Zij vindt dat de belangen van de maatschappij zwaarder wegen dan de persoonlijke belangen van de verdachte. Het gaat om een zeer ernstig feit en er is kans op recidive. De verdachte wordt inmiddels drie weken geobserveerd in het Pieter Baan Centrum. Dat onderzoek is nog niet klaar. En er moet nog een rapport worden opgesteld.

Meer over dit onderwerp:
Oostkapelle moord parc Zonnehove
Deel dit artikel:

Reageren