Zeeland niet meer oranje op de Belgische coronakaart

Belgische toeristen in Zeeland
Belgische toeristen in Zeeland © Omroep Zeeland
België besloot begin augustus Zeeland oranje te kleuren op die kaart, omdat het aantal besmettingen in onze provincie toen iets was opgelopen. De reden voor die toename was dat meerdere mensen bij feestjes in Goes besmet waren met het virus. Daardoor kwam het aantal besmettingen in Zeeland boven de twintig per 100.000 inwoners, de waarde die België hanteert voor het oranje kleuren van gebieden op de kaart.

Negatieve gevolgen

Het wrange was dat in Zeeuws-Vlaanderen, waar de meeste Belgen naartoe komen, maar een handjevol besmettingen was. Maar omdat de lokale toename in Goes groot genoeg was om de hele provincie in de oranje cijfers te trekken, ondervond juist Zeeuws-Vlaanderen de meeste negatieve gevolgen.
<p><strong>Wat betekende de code oranje van België? </strong></p><p>Zeeland is sinds vandaag weer groen voor België, maar dat geldt niet voor de provincies Gelderland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Noord-Brabant, Utrecht, Flevoland en Limburg. Wie daarvandaan in België aankomt, wordt door de Belgische overheid gevraagd zich preventief te laten testen en 14 dagen in België in zelfquarantaine te gaan.</p><p><em>Bron: <a href="https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/belgie/reizen/reisadvies">Nederland wereldwijd</a></em></p>
In feite was Zeeland de dupe van het lage inwonertal van onze provincie. Omdat het totaalaantal inwoners van Zeeland relatief laag is, is er niet veel nodig om het aantal besmettingen per 100.000 inwoners boven de Belgische drempelwaarde voor code oranje te laten stijgen.

Europese coronakaart

België baseert zich hierbij naar eigen zeggen op de Europese coronakaart van de ECDC, wat staat voor European Centre for Disease Prevention and Control. Maar op die kaart was Zeeland alweer enige tijd niet meer oranje, terwijl onze provincie in België nog wél als oranje gold.
Zeeland is al enige tijd geel op Europese coronakaart
Zeeland is al enige tijd geel op Europese coronakaart © ECDC
Dit leverde frustraties op bij meerdere Zeeuwen, waaronder de burgemeester van Sluis, Marga Vermue. De oranje kleurcode gaf volgens Vermue 'onwenselijke situaties'. "Gisteren nog iemand uit Oostburg die haar man in het ziekenhuis Leuven niet mag bezoeken. Naar mijn oordeel een politieke kwestie. Contacten worden aangewend dit te veranderen, maar is lastig" schreef ze onlangs op Twitter.

Lobby

De voorzitter van de veiligheidsregio en burgemeester van Terneuzen Jan Lonink bevestigt desgevraagd dat er vanuit Zeeland politieke contacten zijn ingezet om ervoor te lobbyen dat het Belgische bestuur haast zou maken met het aanpassen van de kleurcode aan de huidige besmettingsaantallen.
"We hebben in het begin veel last gehad van die uitbraak in Goes", legt Lonink uit. "Daardoor werd Zeeland oranje voor de Belgen en dat leidde tot veel afzeggingen in de verblijfsrecreatie."

'Te lang oranje'

Volgens Lonink is het erg moeilijk om de Belgische besluitvorming te beïnvloeden. "We bleven oranje terwijl we in Zeeland al heel lang onderaan de lijst bungelen als het gaat om de hoeveelheid besmettingen. Dus we hebben als je het mij vraagt te lang op die oranje lijst van België gestaan."
Hij is blij dat het nu weer terug is naar normaal, maar we hebben zelf in de hand of dat zo blijft. "Het adagium blijft: voorkom drukte. En ik zie om me heen dat het hier en daar toch druk is." Dus als we groen willen blijven op de Belgische kaart, moeten we volgens Lonink daar met zijn allen ons best voor blijven doen.