Strokenteelt zorgt voor minder ziekten en plagen in de gewassen

Strokenteelt; duurzaam, een hogere opbrengst en meer biodiversiteit
"De verschillende gewassen naast elkaar zorgen ervoor dat de ziekte op bijvoorbeeld de suikerbiet niet over het hele perceel verspreidt, maar wordt tegengehouden aan de rand van de strook. Dit wordt door de natuurlijke vijand vanzelf opgelost en daardoor hoeven we minder chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken", verklaart Anneleen Riemens van proefboerderij Rusthoeve.

Arbeidsintensief

In totaal zijn er twee velden ingedeeld van zes meter en twaalf meter breed. "Hoe smaller de strook, hoe beter de invloed van de gewassen op elkaar is. Een strook van anderhalve meter is het beste tegen ziekte- en plaagbestrijding", vertelt Riemens.
Toch zitten er ook wat nadelen aan het project. "De boer heeft dan wel een hogere opbrengst, maar het kost meer tijd om het gevarieerde perceel te oogsten. Of dit compenseert wordt de komende jaren onderzocht", vertelt projectleider Cor van Oers.

Oogstrobots

Ook kunnen toekomstige ontwikkelingen de oogst van strokenteelt efficiënter maken. Zo denkt Van Oers dat in de toekomst de oogst kan plaatsvinden met behulp van oogstrobots, zodat de boer er niet meer zoveel tijd aan kwijt is.
Projectleider Cor van Oers met Anneleen Riemens van proefboerderij Rusthoeve in het proefveld van de strokenteelt.
Projectleider Cor van Oers met Anneleen Riemens van proefboerderij Rusthoeve in het proefveld van de strokenteelt. © Omroep Zeeland
De strokenteelt is onderdeel van het project Naar een toekomstbestendige landbouw in Zeeland; van breed naar smal en wordt gefinancierd door de provincie. Er moet nog veel onderzocht worden, bijvoorbeeld de opbrengst voor zowel boer als de natuur. Het project duurt nog minstens twee jaar, daarna wordt geëvalueerd of het toekomstbestendig is.