Video van uithuisplaatsing kind moet offline

Rechtbank in Middelburg
Rechtbank in Middelburg © ANP
Wanneer de video is verwijderd, mag hij daarna niet meer worden teruggeplaatst van de rechter. Ook gebiedt de rechtbank de moeder en vader zich te onthouden van het plaatsen van videobeelden die te maken hebben met de hulpverlening door WSG aan het gezin.

Dwangsom

Als zij zich daar niet aan houden, moeten ze een dwangsom betalen van 500 euro per dag, oplopend tot 10.000 euro. De moeder moet ook de proceskosten betalen. Dat gaat in totaal om een bedrag van 1.619 euro.
Demonstranten met spandoek bij de rechtbank in Middelburg twee weken geleden
Demonstranten met spandoek bij de rechtbank in Middelburg twee weken geleden © Omroep Zeeland
Twee weken geleden demonstreerde een groep van zo'n twintig mensen tegen jeugdzorgorganisaties, omdat die, volgens hen, onterecht kinderen uit huis plaatsten. Toen de dochter van de vader en moeder waartegen het kort geding was aangespannen uit huis werd geplaatst, besloot de vader de uithuisplaatsing live te streamen op Facebook.

Niet veilig

Hij deed dat naar eigen zeggen omdat hij zich niet veilig voelde. "In het geval dat er iets gebeurt wat niet kan, hebben andere mensen dat dan ook gezien", zei hij daar eerder over. Volgens de rechtbank was dat niet terecht. In het vonnis staat dat de uithuisplaatsing terecht was en dat die niet op een andere manier had kunnen worden uitgevoerd, mede doordat de ouders zich ertegen verzetten.
Het stel heeft aangekondigd in beroep te gaan tegen het vonnis.

Lees ook: