Normaal kleuren ze geel, nu zijn ze bruin en soms zelfs kaal

Hittestress. Ook planten hebben er last van. Veel struiken en bomen laten nu volop hun blad vallen. Met name op Walcheren zie je nu Zeeuwse hagen die compleet bruin zijn, maar is dat erg?

Vooral langs de kuststrook valt het op: de bekende Zeeuwse hagen, waar in het voorjaar de meidoorn zo prachtig bloeit, zien er bruin en verdord uit. Volgens hovenier Jan Pouwelse uit Vlissingen zijn hittestress en de zomerstorm van enkele weken geleden hiervan de oorzaak.

Pouwelse: "De zomerstorm van ruim twee weken geleden nam zout mee. Dat kwam tot zo'n acht kilometer landinwaarts neer op de bladeren. De struiken hadden al last gehad van hittestress, wat betekent dat ze veel meer moeten verdampen om te kunnen overleven. Dus lieten ze al sneller blad vallen, dat is een manier om te overleven. En toen kwam die storm er overheen, met dat zout erin. Dat beschadigde veel bladeren nog eens extra."

Kan geen kwaad

Het is dan wel geen fraai gezicht, echt kwaad kan het volgens Pouwelse niet. Komend voorjaar zullen veel van de 'verbrande' hagen weer net zo groen zijn als anders. "Ze hebben hun winterknoppen al aangemaakt zie ik, dat is goed. Als je aan de achterkant van veel hagen kijkt zie je dat daar minder schade is. En meer landinwaarts hebben ze nog de kleuren die ze normaal in deze tijd hebben, al zijn ze misschien wat kaler dan normaal."

Door zout en droogte beschadigde blad (foto: Omroep Zeeland)

Vruchten zijn eerder rijp

Pouwelse benadrukt dat het voor alle planten, bomen en struiken een zwaar jaar is geweest. "Eerst heel nat, toen droog en extreem warm, en dan nog die zware storm. Daardoor is de herfst nu vroeger ingetreden dan anders. Een ander fenomeen dit jaar is dat veel vruchten van planten en bomen eerder rijp zijn. Kastanjes, eikels en walnoten, maar ook appels zijn dit jaar vroeger rijp. Door de hoge temperaturen gaat het rijpingsproces sneller dan normaal.

Meer over dit onderwerp:
hitte klimaat zomerstorm hagen kuststrook
Deel dit artikel:

Reageren