Oranje Hein: de laatste uit de reeks Jordaanfilms

Oranje Hein was de laatste in de reeks van Jordaanfilms die in de jaren 30 werd gemaakt. Een genre dat zijn naam dankt aan De Jordaan, de volkse stadswijk in Amsterdam waar al deze films zich afspelen. Vanavond om 20.30 uur zendt Omroep Zeeland deze klassieker op de televisie uit.

Still uit Oranje Hein (foto: onbekend)

Oranje Hein schetst het leven van de schoenmaker Hein, zijn vrouw en vishandelaar Thijs, die te vaak naar de fles grijpt. Wanneer Thijs in moeilijkheden zit met zijn vrouw, treedt de schoenmakersfamilie op als bemiddelaar.

De Jordaanfilms hadden altijd een goed einde en ook in deze film komt alles weer op zijn pootjes terecht. De zwart-wit film is gebaseerd op een toneelstuk van Herman Bouber. Ook dat was gebruikelijk bij de eerste Nederlandse films; het waren vaak bewerkingen van populaire toneelstukken.

Still uit Oranje Hein (foto: onbekend)

De verhalen van de 'Jordaanfilms' hadden meestal weinig om het lijf maar door het inzetten van bekende toneelspelers, in combinatie met een hoop meezingers hoopten de makers op een succesfilm. Het grote succes bleef echter uit. wellicht was dat mede te danken aan de 'slechte'recensie van A. van Domburg in De Tijd, hij sprak namelijk van houterig spel, en een oersaaie statische cameravoering.

Meer over dit onderwerp:
FBTS Jordaan volksstuk
Deel dit artikel:

Reageren