Opruimvrijwilligers hebben zakken vol van afval; 'Je kunt het niet meer niet zien'

Het is World Cleanup Day en dat betekent dat overal ter wereld mensen de straat op gaan om zwerfvuil op te ruimen. Ook Zeeland blijft hierin niet achter. Zo ontfermde een groep collega's en vrienden zich over een stukje Noord-Bevelandse kust.

Jacqueline Baaijens werkt voor Roompot en doet dit jaar voor de derde keer mee met de opruimdag. Samen met collega's en vrienden zoeken ze de bermen, bosranden en waterkanten af tussen Kortgene en Geersdijk. "Wij doen mee ook voor onze gasten. Die komen deze kant op om van de mooie omgeving te genieten, maar daarnaast zullen ze ook wel eens wat achter laten en willen we onze verantwoordelijkheid nemen."

Twaalf jute zakken

Mede-opruimer Sjaak Versluis kijkt naar de oogst: "Petjes van kapiteins van de boten, flessen wijn, flessen bier, blikjes, aanstekers, het valt me best tegen wat je langs de waterlijn vindt."

De groep heeft van 09.00 tot 13.30 uur zwerfvuil opgeruimd. Ze hebben twaalf grote jute zakken vol vuil opgeruimd. Het wordt straks bij de opbrengst van de andere Roompot-teams opgeteld. Voorgaande edities haalde de teams van het bedrijf het meeste vuil op in Nederland.

Verslavend

Dat schoonmaken verslavend werkt weet Baaijens maar al te goed: "Als je start met afval ruimen dan kun je het niet meer 'niet zien'. Dan is het heel prettig om het te blijven doen en te zorgen dat de natuur een stukje schoner wordt." Ook komt het afval dan via allerlei wegen niet terug op ons bord terecht volgens de Noord-Bevelandse opruimploeg.

De vrijwilligers komen van alles tegen. Van plastic, flessen en blikjes tot petten (foto: Omroep Zeeland)

Luister hier de hele reportage terug van de opruimactie:

Opruimvrijwilligers hebben zakken vol van afval; 'Je kunt het niet meer niet zien'

De drie Zeeuws-Vlaamse gemeenten hebben World Cleanup Day gebruikt om hun handtekening te zetten onder het convenant Schone Schelde. Daarmee onderkennen ze dat zwerfvuil een groot probleem is en spreken ze af dat ze meer gaan samenwerken om het probleem aan te pakken. De samenwerking Schone Schelde moet er voor zorgen dat er minder afval in het water terecht komt en naar zee drijft.

Meer over dit onderwerp:
opruimen zwerfvuil World Cleanup Day
Deel dit artikel:

Reageren