'Relaxter rijden op de snelweg door snelheidsverlaging'

'Relaxter rijden op de snelweg door snelheidsverlaging'
'Relaxter rijden op de snelweg door snelheidsverlaging' © Omroep Zeeland
Dit weekend rijden we een half jaar 100 kilometer per uur op de snelweg
Op de parkeerplaats bij tankstation Selnisse aan de A58 stapt een jongeman met pet uit een ouder, rood autootje. Hij antwoordt positief als we hem de vraag voorleggen of het honderd rijden bevalt. "Ik merk dat mensen voorzichtiger rijden en meer rekening met elkaar houden", zegt hij. "Maar er blijven nog altijd mensen die gewoon harder rijden."
Dat beaamt een vrouw die even later stopt. "Soms zie ik er een paar voorbij zoeven en dan denk ik 'waar is de politie'? Want volgens mij is die verlaging van de maximumsnelheid met een reden gedaan."
Ik merk dat ik na zeven uur 's avonds moet nadenken om weer 120 te rijden.
Automobiliste
"Ik merk dat ik na zeven uur 's avonds moet nadenken om weer 120 te rijden", vervolgt de vrouw. "In het begin rijd ik dan honderd en denk dan, oh nee, ik mag gewoon 120 rijden. Ik vind het wel relaxter rijden, merk ik. Je moet wel een beetje rekening houden met een langere reistijd, maar dat vind ik niet erg."

Cruisecontrol

Ondertussen is een meneer met een wat grotere auto gestopt. "Ik rijd voor mijn werk dagelijks op de A58", vertelt hij. "Ik heb cruisecontrol en merk dat andere weggebruikers nog wel eens willen duwen als ik een vrachtwagen inhaal. Maar ik laat me niet opjagen."
De man stoort zich niet aan andere automobilisten als die te hard rijden. "Ik merk alleen wel dat de politie altijd harder rijdt dan 100 kilometer per uur. En dat verbaast me wel eens. Ook zij moeten zich toch houden aan die maximumsnelheid?" Hij vindt wel dat er strenger opgetreden moet worden tegen hardrijders door de politie. "Maar dan moeten ze zelf ook het goede voorbeeld geven."

Steekproef

Deze kleine steekproef onder automobilisten bij een tankstation aan de A58 lijkt erop te wijzen dat veel mensen zich goed kunnen vinden in een maximumsnelheid van honderd kilometer per uur, maar een peiling op Facebook geeft een iets ander beeld. Daar wil een meerderheid liever de 130 kilometer per uur terug, al zijn er ook op dat platform meerdere mensen die zeggen het honderd rijden als ontspannend te ervaren.

Lees ook: