Wie wordt het dit jaar? Toch niet wéér Kommil Foo?

Wat is volgens jou het beste, het mooiste, het meest aangrijpende Nederlandstalige lied? Heb je daar een uitgesproken mening over? Vanaf vandaag kan je je stem uitbrengen voor de Lage Landenlijst 2020. De lijst met de 100 beste nummers in het Nederlands zendt Omroep Zeeland uit op 17 oktober, in samenwerking met de Vlaamse Radio 1, Omroep Brabant en L1.

Ruimtevaarder van Kommil Foo stond vorig jaar en het jaar daarvóór op de bovenste positie. Vind je dat het tijd wordt voor een andere nummer één? Maak dan je keuze uit de longlist en stem hier voor de Lage Landenlijst 2020!

Op de longlist van de Lage Landenlijst staat een groot aantal titels van Nederlandse en Vlaamse artiesten. Hoewel we dezelfde taal spreken, zijn lang niet alle Nederlanders en Vlamingen bekend met elkaars repertoire. Welke Zeeuw kan bijvoorbeeld meezingen met Steentje van Brihang, de nummer 6 van vorig jaar?

Omgekeerd weten ook maar weinig Nederlandse artiesten de Vlaamse hitlijsten te beklimmen. Grote uitzondering was natuurlijk Zoutelande van BLØF en Geike Arnaert. Dit jaar staan BLØF, Racoon, Broeder Dieleman en Yentl en de Boer op de stemlijst van de Lage Landenlijst.

Evenwicht tussen Nederland en Vlaanderen

De verdeling tussen Belgische en Nederlandse producties was vorig jaar redelijk in evenwicht: de Lage Landenlijst bevatte 52 Vlaamse nummers, 46 Nederlandse, en twee samenwerkingen tussen Nederlanders en Belgen.

De Lage Landenlijst bestaat sinds 2016. Tot nu toe waren slechts twee Zeeuwse artiesten genoteerd: BLØF met Zoutelande ft. Geike Arnaert (7) en Racoon met Oceaan (66).

De top 10 van De Lage Landenlijst 2019 (2018)

2019 (2018) Artiest Titel
1 (1) Kommil Foo Ruimtevaarder
2 (2) Het Zesde Metaal Ploegsteert
3 (5) Ramses Shaffy & Liesbeth List Pastorale
4 (4) Yevgueni Als Ze Lacht
5 (7) Wim De Craene Tim
6 (-) Brihang Steentje
7 (3) BLØF Zoutelande ft. Geike Arnaert
8 (14) Boudewijn de Groot Avond
9 (9) Gorki Mia
10 (19) The Scene Blauw

Het is de derde keer dat Omroep Zeeland de Lage Landenlijst uitzendt. De live marathonuitzending is op zaterdag 17 oktober en komt dit keer vanuit Baarle-Hertog. De presentatie is in handen van Jan Hautekiet en Elsa van Hermon.

Reageren