Referendumverzoek Stichting Zeeland Tolvrij weggestemd

Het referendumverzoek van Stichting Zeeland Tolvrij is vanmiddag afgewezen door Provinciale Staten. De Zeeuwse politiek heeft geen zin om het compensatiepakket voor de marinierskazerne open te breken. Dat leidt namelijk niet automatisch tot een tolvrije Westerscheldetunnel.

(foto: Cor Oudesluijs / Omroep Zeeland Flickr)

"Wie in Zeeland wil geen tolvrije tunnel?" vroeg CDA-fractievoorzitter Hannie Kool zich af, "maar daarmee gaan we het compensatiepakket niet om zeep helpen." Kool vatte de mening van veel Statenleden bondig samen.

Alle partijen in Zeeland zijn weliswaar vóór een tolvrije Westerscheldetunnel, maar een referendum dat het compensatiepakket voor het niet doorgaan van de marinierskazerne openbreekt is hiertoe niet het middel, vindt een meerderheid. Vooral omdat het afschieten van dat pakket niet automatisch leidt tot een tolvrije Westerscheldetunnel.

Jan Henk Verburg van de ChristenUnie deed er nog een schepje bovenop. Hij noemde het referendumverzoek 'oneigenlijk, ongezond en onverstandig'. Hij zei dat een referendum over het compensatiepakket geen enkel perspectief biedt op een tolvrije tunnel.

'Wie is er bang voor de boze Zeeuw?'

Voorstanders waren er ook. Martin Bos, FvD-Statenlid, stelde dat de enige vraag die tijdens behandeling van dit onderwerp relevant was luidde: "Voldoet het verzoek aan de eisen van de provinciale referendumverordening?" Volgens zijn partij is dat zo.

Ook de SP is voor een referendum over het compensatiepakket. "Wie is er bang voor de boze Zeeuw?" vroeg fractievoorzitter Ger van Unen zich af, "wij niet."

Er werd een hoofdelijke stemming gehouden. Negen Statenleden waren voor een referendum, de rest was tegen.

Veel vragen over WST jaar tolvrij

Corina van der Vliet, fractievoorzitter van de PvdA, kwam tijdens de vergadering bijna niet toe aan haar betoog. Ze werd vaak geïnterrumpeerd door andere Statenleden die wilden weten hoe de Partij van de Arbeid het precies voor elkaar gaat krijgen om de Westerscheldetunnel voor één jaar, nl. in 2021, tolvrij te maken.

Haar partijgenoot Tweede Kamerlid Gijs van Dijk pleitte daar eerder deze week voor. Het PvdA-plan zou 30 miljoen euro kosten. Na de Kamerverkiezingen in maart moet dan een structurele oplossing worden bedacht, aldus Van Dijk.

Verkiezingsluchtballon

"Wat gebeurt er tijdens dat jaar met het personeel van de Westerscheldetunnel?" vroegen VVD en CU zich af. "Ik heb in de negen jaar dat ik hier zit zo veel beloftes gezien, die na de verkiezingen weg waren," merkte Ger van Unen op. "We zien echt kansen om met een gedegen plan te komen voor de periode die daarna komt," zei Ton Veraart van D66, die meer zag in een structurele dan een tijdelijke oplossing voor de tunnel. Robert Koevoets van Prozeeland noemde het hele PvdA-plan een 'luchtballon'.

Lees ook:

Kees Bierens (VVD), Corina van Vliet (PvdA) en Ger van Unen (SP) over het referendumverzoek

Meer over dit onderwerp:
Provinciale Staten tolvrij WST
Deel dit artikel:

Reageren