Storm Odette: omgewaaide bomen, bouwzeil van vuurtoren, schip in problemen, kermissen stilgelegd

Storm Odette die vrijdagavond en nacht over Zeeland raasde zorgde voor veel omgewaaide bomen en takken op de weg. De brandweer rukte zo'n dertig keer uit. Op de Westerschelde kwam een schip in problemen, het treinverkeer raakte vertraagd en kermissen werden stilgelegd. Grote problemen werden er niet gemeld.

Bouwzeil waait van de vuurtoren (foto: .)

De eerste melding van schade kwam aan het begin van de avond binnen. Van de vuurtoren van Haamstede bijvoorbeeld, raakte plastic bouwzeil los door de harde wind. Volgens buurtbewoners verspreidde het plastic zich in de wijde omgeving en ligt er overal bouwafval.

Op de toren vinden renovatiewerkzaamheden plaats. De vuurtoren kwam de afgelopen tijd regelmatig in het nieuws door de nieuwe kleur van de toren. Buurtbewoners zien in de hele omgeving plastic liggen, waaronder in het naastgelegen natuurgebied.

Schip in nood

Op de Westerschelde bij Terneuzen is een schip in de problemen geraakt door de harde wind. Duwbakken zijn losgeslagen en opvarenden zijn van boord gehaald door de KNRM. Er zijn meerdere sleepboten ingezet om de duwbakken en het schip veilig te stellen en weer in de vaargeul te krijgen. Dat is gelukt.

(foto: HV Zeeland)

Bij een tankstation langs de A58 bij 's-Heer Arendskerke knakte een boom omver die de oprit versperde. De brandweer heeft hem in stukken gezaagd en delen van de weg verwijderd.

Westerscheldeferry

De Westerscheldeferry is uit de vaart genomen door de wind en blijven dat voorlopig ook. Er zijn in plaats van de boot bussen ingezet. Die vertrekken zoveel mogelijk volgens de dienstregeling van de veerdienst.

Kermissen stilgelegd

De gemeente Terneuzen heeft de kermis in de stad gesloten. Ook de kermis bij de Zeelandhallen in Goes is gestopt. Volgens organsiator Johan Ordelman was de wind te hard en komt op zo'n avond niemand naar het terrein.

Boom omgewaaid bij Oostburg (foto: Jean-Paul)

In de buurt van de watertoren van Oostburg is een boom omgewaaid door de storm. Op meerdere plaatsen in Zeeland is de brandweer uitgerukt voor schade. Vooral bomen moeten het ontgelden tijdens de storm.

Verwachting

De weersverwachting is dat de storm tussen 20.00 uur en middernacht zijn hoogtepunt bereikt. Vanwege de storm, die van de Belgische weerdienst de naam Odette heeft gekregen, heeft het weerinstituut KNMI code geel afgegeven voor Zeeland. Op zee wordt voor de Zeeuwse kust windkracht tien voorspeld.

Vrijdagmiddag ging een aantal surfers en kiters het water op om gebruik te maken van de harde wind.

Surfer bij de Brouwersdam (foto: Jannie Timmer)

Meer over dit onderwerp:
vuurtoren Westenschouwen Odette
Deel dit artikel:

Reageren