Scholenkoepel doet zwarte piet in de ban

Vanaf dit jaar zijn zwart geschminkte pieten niet meer welkom en vanaf volgend jaar geen enkele meer
Vanaf dit jaar zijn zwart geschminkte pieten niet meer welkom en vanaf volgend jaar geen enkele meer © Omroep Zeeland
Aanleiding voor de beslissing zijn de recente ontwikkelingen rondom racisme en discriminatie, schrijft het college van bestuur van Albero aan de ouders.
"De verwijzingen naar het slavernijverleden en de nauwe verbondenheid met andere racistische denkbeelden hebben ons doen besluiten dat we op alle scholen afscheid zullen nemen van de figuur zwarte piet."

Weerstand

De scholenkoepel begrijpt dat het verbannen van zwarte piet voor sommige mensen een te grote stap is, omdat zij de figuur niet als racistisch ervaren. "Voor hen is hij een grappige kindervriend die helper is van Sinterklaas", schrijft de scholenkoepel.
Maar tegelijkertijd ziet Albero ook dat er veel mensen zijn die zwarte piet niet zo ervaren en dat het kinderen een verkeerd beeld kan geven over mensen met een donkere huidskleur. "Voor ons weegt het tweede zwaarder dan het eerste."

Nu nog niet afschaffen

Tegen Omroep Zeeland zegt bestuursvoorzitter Ad Vis dat er bewust voor gekozen is om alle pieten nu nog niet direct af te schaffen: "We zien dat men in een aantal dorpen nog vrij traditioneel met Sinterklaas en Piet bezig is. Om dat nu helemaal af te schaffen is een grote stap."
Toch gaat het er wel van komen."We hebben met alle directeuren gesproken over diversiteit. Wij willen niet dat kinderen op welke manier dan ook gediscrimineerd worden. Op een bepaalde manier gebeurt dat wel met zwarte piet. Soms is dat onbedoeld door kinderen onderling. Een groep creatieve mensen gaat aan de slag om nieuwe verhalen en liedjes te maken."
De scholenkoepel hoopt dat ze kunnen rekenen op de medewerking van iedere ouder, leerling of docent. "Zodat we het feest kunnen vieren zoals het is bedoeld."