Recreatieondernemer Van Damme laat plannen Euregiotuinen niet los

Recreatieondernemer Van Damme laat plannen Euregiotuinen niet los
Recreatieondernemer Van Damme laat plannen Euregiotuinen niet los © Omroep Zeeland
Na 15 jaar verpaupering en verwaarlozing is er een koper voor de Euregiotuinen in Oostburg gevonden
Na 15 jaar verpaupering en verwaarlozing is er een koper voor de Euregiotuinen in Oostburg gevonden © Omroep Zeeland
Van Damme liet vorig jaar weten op het 13 hectare grote terrein van verpauperde tuinen onder meer een restaurant te willen bouwen en een plek voor evenementen en pop-up stores. Ook denkt hij aan overnachtingsplekken.
Eric van Damme is geen nieuwkomer in de regio. Hij is ook eigenaar van Strandcamping Groede en strandtent Puur. Die laatste brandde in 2018 af.
Wethouder Marianne Poissonnier-Dekker van de gemeente Sluis: "Corona en de brand hebben de boel wel vertraagd, maar de plannen zijn niet afgeblazen. De familie wil met de plannen doorgaan, hebben ze ons laten weten."
Plannen worden verder uitgewerkt, zegt de gemeente.
Plannen worden verder uitgewerkt, zegt de gemeente. © Omroep Zeeland
Volgende stappen zijn volgens Poissonnier het verder uitwerken van het bestemmingsplan en het informeren van omwonenden. "Er is nu een groep bewoners die wil dat de Euregiotuinen blijven zoals die nu zijn. Ook zij moeten wat meer betrokken worden bij de plannen."
Wanneer en hoe dat gebeurt, is nog niet bekend.

Geen bezoek

Vanavond zouden de raadsleden de Euregiotuinen bezoeken. Maar dat is niet door gegaan vanwege de nieuwe corona maatregelen.
<p><strong>Hoe zat het ook alweer?</strong><br> De Euregiotuinen is een groot project, dat in het begin van deze eeuw net buiten de bebouwde kom van Oostburg werd gebouwd. Al bij de aanleg van de Euregiotuinen dienen de problemen zich aan. De bouw loopt vertraging op door <a href="http://www.omroepzeeland.nl/nieuws/37231/Euregiotuinen-achter-op-schema">slecht weer</a> en loopt daardoor een Europese subsidie mis, waardoor de gemeente met <a href="http://www.omroepzeeland.nl/nieuws/33178/Euregiotuinen-Oostburg-in-geldnood">garantie</a> moet bijspringen. Uiteindelijk gaan de tuinen niet in het voorjaar van 2002 open - zoals de bedoeling was - maar pas op 30 september 2003.</p><p>De verwachte 100.000 bezoekers worden bij lange na niet gehaald. Het publiek kan dan ook niet lang genieten van de bezoekerstuinen en bijbehorend bezoekerscentrum. In 2004 gaat het complex dicht vanwege faillissement van de eigenaar: de stichting Euregiotuinen. In de jaren daarna sneuvelen meerdere plannen en verpaupert het terrein.</p>

Lees ook: