'Stop met zingen in de kerk'

Predikant Arie van der Maas roept op om niet meer te zingen in de kerk
Predikant Arie van der Maas roept op om niet meer te zingen in de kerk © Omroep Zeeland
Kerken wringen zich sinds de coronacrisis in allerlei bochten om de diensten zo veilig mogelijk te laten verlopen. Vanaf 1 juli mogen kerken een onbeperkt aantal mensen toelaten, als er maar anderhalve meter afstand wordt genomen. Ondanks de verscherpte maatregelen van deze week hebben ze vooralsnog een uitzonderingspositie.
Een belangrijk onderdeel én aandachtspunt van diensten is de samenzang. Van der Maas zegt dat kerkleden hier vanaf moeten zien door de 'toegenomen dreiging' van het coronavirus. "Het is een vreselijke, vervelende, moeilijke tijd. We moeten onderkennen wat er aan de hand is."

Toch gezang in kerk

Helemaal stil in de kerken zal het niet worden. Het alternatief van maximaal vijf zangers die op tenminste vijf meter van de overige kerkgangers staan is volgens van der Maas een verantwoord alternatief. De kerkenraden zijn verantwoordelijk voor de diensten. Van der Maas: "Wie zijn ogen niet sluit ziet een ernstige situatie. En alleen door samen zoveel mogelijk risicomomenten uit te sluiten kunnen we de schade beperken."