Dow schrapt 170 arbeidsplaatsen in Terneuzen

Bij Dow in Terneuzen worden 170 arbeidsplaatsen geschrapt. Zo'n 150 medewerkers verliezen hierdoor hun baan. Dow wil hiermee de personeelskosten drukken om zo haar concurrentiepositie te behouden. Bij Dow in Terneuzen werken zo'n 3.600 mensen waarvan 2.700 met een vast contract.

Dow Benelux in Terneuzen (foto: Omroep Zeeland)

In een mail aan de medewerkers van Dow spreekt de Amerikaanse directie van een herstructureringsprogramma. Praktisch komt dat neer op een 'wereldwijde personeelskostenreductie en het afstoten van niet-competitieve assets'. De woorden corona en Covid komen in de mail niet voor, maar volgens een woordvoerder van Dow heeft de banenreductie daar alles mee te maken.

Aminesplant sluit de deuren

Voor Dow in Terneuzen betekent een en ander dat een van de fabrieken (de Aminesplant) verdwijnt. Deze fabriek maakt grondstoffen voor kleefstoffen en smeermiddelen. De fabriek staat al vijftig jaar in Terneuzen, maar heeft volgens Dow de laatste jaren te maken met een zwakke vraag en de vooruitzichten bieden niet veel beters. Op de plant zijn er 35 arbeidsplaatsen.

Door heel de vestiging heen verdwijnen honderd individuele rollen en functies, zoals Dow dat noemt. Vijftien banen van de inkoopafdeling worden verplaatst naar de vestiging van Dow in het Zwitserse Horgen en twintig vacatures worden niet meer ingevuld.

Sociaal plan

Het is de bedoeling dat de eerste mensen in het eerste kwartaal van 2021 afvloeien. Voor het zover is wordt een sociaal plan opgesteld. Eind volgend jaar moet de herstructurering afgerond zijn.

Eind juli van dit jaar kondigde Dow al aan dat het wereldwijd ongeveer zes procent van de banen schrapt vanwege de gevolgen van de coronacrisis. Het bedrijf heeft nu ongeveer 36.500 mensen in dienst in meer dan dertig landen. Daarvan worden er naar schatting meer dan 2.000 geschrapt.

De medewerkers van Dow zijn gisteren geïnformeerd. Vanmiddag zijn er nog twee virtuele medewerkersbijeenkomsten.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Terneuzen Dow
Deel dit artikel:

Reageren