Zes jaar cel voor doodschudden vier maanden oude baby

Zes jaar cel voor doodschudden vier maanden oude baby
Zes jaar cel voor doodschudden vier maanden oude baby © Omroep Zeeland
Babyhandje (archieffoto)
Babyhandje (archieffoto) © jianfeng lai
De uitspraak valt hoger uit dan de eis van het Openbaar Ministerie. Die eiste half januari 4,5 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf. De rechter rekent het de man zwaar aan dat hij geen medische hulp zocht toen zijn kindje, nadat hij het hard door elkaar schudde, begon te schokken en niet meer reageerde. Het gezin ging pas de volgende dag met het kindje naar het ziekenhuis. "De baby was kansloos", zei de rechter vandaag.
<p><strong>Wat gebeurde er in mei 2016?</strong></p><p>In de late avond van 20 mei 2016 is de verdachte alleen met zijn kinderen thuis als zijn zoontje begint te huilen. Volgens de verdachte pakt hij het kindje op en houdt het tegen zijn borst. Op een gegeven moment reageert het kind schokkerig en stopt hij met reageren. De vader raakt in paniek, hij knijpt en bijt zijn zoontje om een reactie te krijgen.</p><p>Hij besluit zijn moeder te bellen, die komt even later thuis met zijn ex. De oma van het kind wil naar de eerste hulp rijden met het baby'tje, maar wordt tegengehouden omdat ze dronken is. Uiteindelijk gaan ze pas de volgende ochtend met de baby naar het ziekenhuis. Het kindje heeft stuiptrekkingen en wordt met spoed doorgeplaatst naar het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. Enkele dagen later overlijdt de baby.</p><p><strong>Kindermishandeling</strong></p><p>Het academisch ziekenhuis vermoedt al snel dat kindermishandeling de oorzaak is. Het vier maanden oude baby'tje had schedel- en hersenletsel, mogelijk gebroken ribben en andere botbreuken. Waarschijnlijk zijn deze verwondingen ontstaan door geweld op verschillende momenten. De vader wordt daarop verdacht van doodslag.</p>
De man heeft altijd ontkend de baby geschud te hebben. De rechter vindt dat hij daarmee geen verantwoordelijkheid heeft genomen. Ook het feit dat hij al een strafblad met geweldsdelicten heeft, wogen mee in de beslissing van de rechter.
De uitspraak komt bijna vier jaar na het voorval. Soms is dat iets waar de rechter rekening mee houdt, maar in dit geval levert het geen strafvermindering op. De rechtszaak liep vertraging op doordat de verdediging allerlei extra onderzoeken naar de letsels en het ontstaan daarvan wilde.

Hrieps

De man uit Domburg is ook opgepakt voor de overval op de dagopbrengst van Hrieps en heeft verklaringen afgelegd die belastend kunnen zijn voor anderen. Het Openbaar Ministerie en de verdachte hebben twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan.