Dit zijn de verscherpte maatregelen: mondkapjes verplicht, horeca dicht en minder sociale contacten

Het zal de komende tijd weer stil zijn in Zeeuwse cafés en restaurants, op voetbalvelden en waarschijnlijk ook in je eigen woonkamer. Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, heeft het kabinet nieuwe maatregelen getroffen. Waaronder een volledige sluiting van de horeca, een verbod op verschillende amateursporten en het verplicht dragen van een mondkapje.

De maatregelen gaan vanaf morgenavond 22.00 uur in en gelden voor de komende vier weken. Na twee weken wordt de balans opgemaakt.

Mark Rutte tijdens de persconferentie (foto: ANP)

Nederland gaat in een 'gedeeltelijke lockdown'. Dat lieten premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge vanavond weten tijdens een persconferentie. Naast de sluiting van de horeca, is er ook een verbod op het verkopen van alcohol na 20.00 uur 's avonds afgekondigd. Hiermee wil het kabinet voorkomen dat mensen thuis een feestje gaan bouwen.

We hebben de verscherpte maatregelen op een rijtje gezet:

  • Een volledige sluiting van de horeca. Dus ook van de terrassen en coffeeshops. Afhalen mag wel. Hotels mogen wel eten verzorgen voor gasten.
  • Mondkapjes: verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar in publieke ruimtes en voor het onderwijs. Dit moet nog wel juridisch worden geregeld. Wanneer de maatregel precies in gaat, is dus nog niet bekend.
  • Alcoholverkoop in de avonduren verboden.
  • Geen amateursport voor volwassen boven de 18 jaar waarbij er geen 1,5 meter afstand kan worden gehouden. Tennis mag wel, maar een voetbalwedstrijd niet.
  • Evenementen worden verboden. Van kermissen tot muziekconcerten in de buitenlucht.
  • Geen koopavonden meer voor winkels. Die moeten verplicht om 20.00 uur dicht, behalve de levensmiddelenbranche.
  • Gebruik van openbaar vervoer alleen voor noodzakelijke reizen.
  • Binnen en buiten mogen groepen van maximaal vier personen van verschillende huishoudens bij elkaar komen. Thuis mogen maximaal drie personen per dag worden ontvangen.
  • In binnenruimtes waar mensen zitten geldt een maximum aantal personen van 30. Uitzonderingen voor theaters en congreszalen gelden niet meer.

Zeeuwse horeca-ondernemers hielden hun hart vast in aanloop naar de persconferentie, maar helemaal als een verrassing komen de strengere maatregelen niet. Toch vindt Frank de Reu, eigenaar van strandtent Puur in Groede en Zeeuwse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland de maatregelen onbegrijpelijk.

Bang voor illegale feestjes

"Je kunt bijna niet veiliger zitten dan in de horeca", zei De Reu gisteren. "Zeker nu we maar maximaal dertig gasten binnen mogen hebben, hoop ik dat ze dat in Den Haag ook zien. Daarbij hoop ik dat ze zich realiseren dat illegale schuurfeesten en feestjes bij mensen thuis veel meer invloed hebben op de verspreiding van het virus, dan een avondje uit eten op ruim anderhalve meter."

Op de persconferentie van 13 oktober zijn strengere maatregelen aangekondigd (foto: ANP)

Op de persconferentie werd ook bekend dat er nog maximaal dertig personen in binnenruimtes mogen zijn. Tot nu toe golden er uitzonderingen voor bepaalde theaters, maar daar is nu een streep door gezet. Buiten mogen groepen van maximaal vier personen samenkomen.

'Snel onder controle in Zeeland'

Epidemioloog Carolien Koop van de GGD Zeeland zegt dat we het virus na de verscherpte maatregelen snel onder controle kunnen krijgen, net als in het voorjaar. Volgens Koop gaat het mis omdat we nu het weer kouder wordt, binnen gaan zitten met te veel mensen bij elkaar. "Als we ons aan de huidige maatregelen houden, dus minder mensen zien, kan dat al veel helpen. We zagen in het voorjaar dat tijdens de lockdown Zeeland de besmettingen al snel onder controle had."

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
horeca maatregelen persconferentie corona
Deel dit artikel:

Reageren