Test en quarantaine verplicht voor Belgen na verblijf in Zeeland

Ook Zeeland is vanaf morgen rood gebied voor de Belgen. Tot nu toe was Zeeland als enige Nederlandse provincie nog oranje gekleurd, maar vanaf morgenmiddag geldt het negatieve reisadvies ook voor onze regio.

Zeeland kleurt rood op Belgische coronakaart (foto: Omroep Zeeland)

Reizen naar Zeeland wordt door de Belgische autoriteiten ten zeerste afgeraden. Belgen die naar hun eigen land terugkeren na een verblijf van meer dan 48 uur moeten verplicht in quarantaine en op corona worden getest. Deze aanscherping gaat morgenmiddag om 16:00 in.

Zelf-evaluatie

De verplichting om in quarantaine te gaan en je te laten testen kan wel vervallen op basis van een zelf-evaluatie van het risico van besmetting. Deze zelf-evaluatie is onderdeel van het identificatieformulier dat reizigers moeten invullen bij terugkomst in België. Voor Nederlanders die langer dan 48 uur in België verblijven gelden dezelfde regels.

Zo ongeveer de enige Belgen in Cadzand-Bad eten een frietje in de snijdende wind (foto: Omroep Zeeland)

Of het nu door de aankondiging van deze regels komt of niet is lastig te achterhalen, maar het is donderdagmiddag duidelijk rustiger dan anders in Cadzand-Bad. Waar je op de parkeerplaatsen normaal toch veel auto's met Belgische kentekens ziet staan, moet je ze nu met een lampje zoeken.

Frieten buiten oppeuzelen

Naast de dichte terrassen is er één zaak wel open: de frituur. En ook daar mag je niet binnen eten. Dus zit een ouder Belgisch echtpaar de frieten buiten op te peuzelen. Weliswaar in het waterige zonnetje, maar ook in de snijdend koude wind. "We zouden liever binnen zitten", zegt hij. "Maar dat mag niet."

Op zoek naar Belgische nummerborden in Cadzand-Bad blijkt een lastige opgave

Ze weten dat ze, als ze langer dan 48 uur in Zeeland verblijven, na thuiskomst in quarantaine moeten, maar zijn niet van plan zich daaraan te houden. "Ik denk er niet aan om in quarantaine te gaan", zegt hij. "We zijn vandaag gaan wandelen en zijn niemand tegengekomen, dus hoe zouden we dan dat virus moeten krijgen?", vult zij aan. "Bovendien krijgen we het toch uiteindelijk allemaal", denkt hij.

Duitsland

Ook voor Duitse reizigers die naar Zeeland komen zijn er vanaf zaterdag beperkingen. De Duitse regering heeft vanwege de coronacrisis heel Nederland met ingang van zaterdag tot risicogebied verklaard. Dat betekent dat Duitsers wel naar risicogebieden mogen reizen, maar bij terugkomst twee weken in zelfisolatie moeten, tenzij uit een coronatest blijkt dat ze het virus niet bij zich dragen.

Gisteren werd het reisadvies vanuit Zeeland naar Duitsland al aangescherpt. Zeeuwen die naar Duitsland afreizen dienen bij aankomst een negatieve coronatest te laten zien die niet ouder is dan 48 uur.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
België Corona
Deel dit artikel:

Reageren