PSDnet.nl wil Koningin Emma naar Zeeland halen

De groep fans van de oude Zeeuwse veerdienst, PSDnet.nl, wil de voormalige veerboot Koningin Emma naar Zeeland halen. Volgens de groep ligt de boot uit 1933 in Scheveningen en is hij te koop. In Zeeland zou ie dienst kunnen doen als museumschip, Bed and Breakfast, of rondvaartboot, denkt PSDnet.nl.

PSDnet.nl spant zich al ruim 15 jaar in voor het behoud van Zeeuws PSD-erfgoed en ziet graag dit in Vlissingen gebouwde schip terugkeren naar de provincie. De Koningin Emma gaat momenteel door het leven onder de naam Estrella en deed tot voor kort dienst als sportvisschip op de Noordzee.

Historisch belang

PSDnet.nl vindt dat de boot van groot historisch belang voor Zeeland is. Het is het oudste nog bestaande schip dat gebouwd is op scheepswerf De Schelde. Ook heeft de Koningin Emma een rol gespeeld als mijnenlegger bij de Koninklijke Marine, tijdens de Meidagen van 1940, is het ingezet tijdens de Watersnoodramp en de bouw van de Deltawerken.

De veerdienst tussen Vlissingen en Breskens werd vanaf 1927 uitgevoerd met kopladingsveerboten. Op de andere diensten werden zusterschepen, zoals de Koningin Emma, ingezet. Die schepen voeren op de veerdiensten Kortgene-Wolphaartsdijk-Zierikzee en Vlissingen-Terneuzen-Hoedekenskerke-Hansweert.

Koningin Emma (foto: PSDnet.nl)

Koningin Emma (foto: PSDnet.nl)

Meer over dit onderwerp:
veerdienst PSD Koningin Emma
Deel dit artikel:

Reageren