Man die begeleider Emergis bijna doodstak krijgt tbs met dwangverpleging

Man die begeleider Emergis bijna doodstak krijgt tbs met dwangverpleging
Man die begeleider Emergis bijna doodstak krijgt tbs met dwangverpleging © Omroep Zeeland
In Middelburg werd in september 2019 een hulpverlener van Emergis neergestoken
In Middelburg werd in september 2019 een hulpverlener van Emergis neergestoken © Omroep Zeeland
Volgens een psychiater en psycholoog is de man schizofreen en lijdt hij aan psychoses. Hij kan daarom niet gestraft worden, maar enkel behandeld. Omdat er risico is op herhaling, de man een gevaar kan zijn voor anderen en hij langdurige psychiatrische zorg nodig heeft, ziet de rechtbank geen andere mogelijkheid dan een tbs-maatregel op te leggen.

Ternauwernood overleefd

De begeleider van Emergis ging op 19 september 2019 samen met een collega naar het huis van de Somalische verdachte in de Prinses Beatrixstraat in Middelburg. In de woning werd één van de hulpverleners door de verdachte in zijn buik gestoken. De andere begeleider kon op tijd vluchten. De man die niet kon ontvluchten, had zes steekwonden waardoor hij veel bloed verloor en de aanval ternauwernood overleefde.

15.000 euro

De rechtbank wees ook een vergoeding van 15.000 euro toe aan het slachtoffer voor immateriële schade. De schadevergoeding die was geëist voor materiële schade vond de rechtbank onvoldoende onderbouwd. Het slachtoffer kan hiervoor een nieuwe poging doen.
<p>Tbs staat voor terbeschikkingstelling. Het is een beveiligingsmaatregel die de rechter kan opleggen om de samenleving te beschermen als iemand een misdrijf heeft gepleegd terwijl hij leed aan een 'ziekelijke stoornis van zijn geestvermogens' en er vrees is voor herhaling.</p><p>Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een persoonlijkheidsstoornis of psychose. De stoornis wordt behandeld om te voorkomen dat de tbs'er opnieuw een misdrijf pleegt. De recidivecijfers na een tbs zijn veel gunstiger dan na een lange gevangenisstraf.</p><p><em>bron: Openbaar Ministerie</em></p>

Lees ook: