Man die medicinale wiet voor zichzelf kweekt uit huis gezet

Medicinaal wietkweker Philippe Rotthier uit Koewacht is vanmiddag voor drie maanden zijn huis uitgezet. Het huis is in opdracht van burgemeester Jan Lonink van Terneuzen verzegeld, omdat Rotthier meer wietplanten in huis had dan wordt gedoogd. Rotthier zegt dat hij die voorraad voor zichzelf nodig heeft om wietolie te kunnen maken voor pijnbestrijding.

Rotthier zei bij het inleveren van de sleutels vanmiddag dat hij de hele zaak 'buiten proportie' vindt. Hij voelt zich neergezet als een crimineel. "Alsof ik er financieel gewin bij zou hebben." Rotthier kan terecht in een tijdelijk huurhuis dat hij vorige week ternauwernood heeft kunnen regelen.

Lang slepend conflict

Rotthier en de gemeente Terneuzen zijn sinds februari vorig jaar al verwikkeld in een juridische strijd die onlangs is geëindigd bij het hoogste rechtsorgaan van Nederland, de Raad van State (RvS), die stelde de gemeente in het gelijk. De rechtbank in Middelburg gaf de gemeente eerder ongelijk.

Volgens de Raad van State is het aannemelijk dat Rotthier met de wietplanten olie maakte voor eigen gebruik, maar was de hoeveelheid veel te groot om alleen voor eigen gebruik bestemd te zijn. Tijdens een doorzoeking in februari 2019 zijn er veertig planten gevonden, waar er vijf worden gedoogd.

Medicinaal wietkweker Philippe Rotthier (foto: Omroep Zeeland)

Rotthier gebruikt de wietolie voor pijnbestrijding en slaapbevordering. De middelen die hij van zijn huisarts krijgt voorgeschreven werken niet. En de legaal commercieel verkrijgbare wietolie biedt volgens Rotthier geen soelaas.

Voorraad voor zeven jaar

Volgens de Raad van State kan van de veertig planten die Rotthier in bezit had voor zeven jaar wietolie worden gemaakt, op basis van het huidige dagelijkse gebruik van Rotthier. Hij zegt vijf druppels per dag te gebruiken. Van de aanwezige wietplanten kon 670 ml olie worden gemaakt. Daardoor is het volgens de RvS niet aannemelijk dat de planten alleen voor eigen gebruik waren.

Tijdens de rechtszitting bij de RvS heeft Rotthier toegegeven dat hij ook wietdruppels heeft gegeven aan zijn moeder, partner en een vriend. Daarnaast moest Rotthier erkennen dat hij de door hem gewenste wietolie ook door een apotheek kan laten maken, maar dat hij dat te duur vindt.

Minder voorraad

De Raad van State ging niet mee in de bewering van Rotthier dat hij zijn voorraad wietplanten sinds de huisdoorzoeking heeft afgebouwd.

Vanmiddag is het huis van Philippe Rotthier verzegeld door de gemeente Terneuzen (foto: Omroep Zeeland)

Lees ook:

Deel dit artikel:

Reageren