Vlissinger die probleemjongeren seksueel misbruikte moet de cel in

Een 63-jarige man uit Vlissingen is in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2 jaar en 9 maanden, waarvan één jaar voorwaardelijk. Het gerechtshof in Den Bosch acht bewezen dat hij vijf minderjarige jongens seksueel heeft misbruikt. In 2017 veroordeelde de rechtbank in Middelburg de man tot drie jaar cel, waarvan één jaar voorwaardelijk.

Vrouwe Justitia (foto: Omroep Zeeland)

Dat de straf drie maanden korter is dan het OM eiste, heeft te maken de overschrijding van de redelijke termijn. Er is namelijk drie jaar verstreken na het instellen van het hoger beroep, dat mogen er maximaal twee zijn.

Kwetsbare jongens

Het hof rekent het de Vlissinger zeer zwaar aan dat de slachtoffers destijds kwetsbare jongens waren, van wie een aantal met een verstandelijke beperking. De jongens hadden gedragsproblemen en veelal een complexe en onveilige thuissituatie, waardoor zij in hun ontwikkeling werden bedreigd.

Vertrouwen misbruikt

In de moeilijke situatie waarin de slachtoffers zich bevonden, heeft de verdachte zich opgeworpen als hulpverlener en zijn huis voor hen open gesteld. Hij heeft hun vertrouwen gewonnen en daar op grove wijze misbruik van gemaakt, oordeelt het gerechtshof. De verdachte had, mede door het grote leeftijdsverschil, overwicht.

De rechtbank rekent het de man zwaar aan dat hij op grove wijze misbruik heeft gemaakt van het vertrouwen van kwetsbare jongeren (foto: OZ)

Het misbruik vond plaats tussen 2000 en 2012. De Vlissinger stond bekend als iemand die veel voor jongeren deed. Zo gaf hij kansarme jongeren een baan bij het witgoedbedrijf waar hij bedrijfsleider was. Ook had hij vaak enkele jongeren in huis die tijdelijk geen woning hadden.

Onder invloed

Maar er was ook een andere kant. De man gaf vaak feestjes waar de drank rijkelijk vloeide. Hij sloeg vervolgens 's nachts toe, als de jongeren bleven slapen en onder invloed waren.

De verdachte heeft van begin tot eind de beschuldigingen ontkend. Dat is de reden dat hij hoger beroep aantekende, hij wilde vrijspraak.

Vader slachtoffer is blij

Eerder deed de vader van één van de slachtoffers zijn verhaal bij Omroep Zeeland. Hij reageert vandaag verheugd op de uitspraak. "Ik ben blij dat ook het hof de waarheid erkent. Ik hoop dat dit jarenlange proces nu is afgerond en dat de dader zijn straf aanvaard. De reden dat ik strijdvaardig ben gebleven is omdat ik niet wil dat hij dit ooit nog bij anderen zal doen."

Lees ook:

Deel dit artikel:

Reageren