Coronapiek in waterzuivering Kloosterzande

De hoeveelheid coronadeeltjes in het Zeeuwse rioolwater is volgens de laatste metingen gestegen ten opzichte van een week eerder. Het zijn er gemiddeld 315 per milliliter afvalwater, de week daarvoor waren het er 189. De hoogste piek is dit keer gemeten in de rioolwaterzuivering Kloosterzande.

Met de ontlasting komen coronadeeltjes in het riool (foto: LibreShot)

Daar zijn 932 deeltjes geteld. Ter vergelijking: het Nederlandse gemiddelde is 1.077. De meting van coronadeeltjes in het afvalwater worden door het RIVM gebruikt om voorspellingen te kunnen doen over de ontwikkeling van corona in een regio. Het lijkt erop dat de recente toename van coronabesmettingen in Hulst, Reimerswaal en Tholen parallel loopt met de rioolmetingen ter plekke. In het oosten van Zeeland zijn de cijfers hoger dan in het westen.

Het water waar de deeltjes in worden aangetroffen is niet besmet met corona, het gaat alleen om de restanten van het genetisch materiaal van Covid-19 die waarneembaar zijn. Ze komen mee met de menselijke ontlasting.

Kaart

Bekijk de vijftien Zeeuwse rioolwaterzuiveringsinstallaties op onderstaande kaart. Alle metingen zijn vorige week verricht, maar de verwerking van alles in het centrale laboratorium van het RIVM kost tijd.

Op de kaart ontbreekt de RWZI van Bath. Die staat weliswaar in Zeeland, maar verwerkt uitsluitend afvalwater uit West-Brabant.

Meer over dit onderwerp:
riool corona
Deel dit artikel:

Reageren