Statenlid Robert Koevoets stapt per direct uit Forum voor Democratie

© Facebook
"Enkele jaren geleden heb ik mij met enthousiasme aangesloten bij wat ik zag als een jonge en verfrissende democratische beweging", zegt Koevoets. Maar hij herkende zich de laatste tijd steeds minder in de organisatie van de partij, "de manier waarop er met mensen wordt omgegaan en de wijze waarop de publieke aandacht wordt gezocht via Twitter."
Daarnaast heeft de landelijke partijleiding weinig interesse in de provinciale politiek, volgens Koevoets. De manier waarop de partij is omgegaan met het dossier rond de marinierskazerne is daar volgens hem een voorbeeld van. "Dit kabinet belazert de provincie schaamteloos. Dan moet je er gewoon staan als oppositiepartij."
Ondanks zijn teleurstelling, staat hij nog wel achter de standpunten van de partij. Vooral op het gebied van democratische vernieuwingen, het herinvoeren van een referendum, klimaat en immigratie. Of hij zich nog aansluit bij een andere partij weet Koevoets nog niet, "maar voorlopig ga ik zeker verder als zelfstandig Statenlid."
Robert Koevoets over zijn besluit om uit de partij te stappen:

Zetel teruggeven

Fractievoorzitter Fred Walravens vindt het 'vervelend','verrassend' en 'hartstikke jammer' dat Koevoets de partij verlaat. Met de kritiek die Koevoets uit op de partij, kan Walravens niets. "Het ontstijgt de provinciale politiek, want hij stoort zich vooral aan de manier waarop de partij zich landelijk manifesteert", zegt Walravens. "En daar kunnen wij niet veel mee."
Walravens gaat nog wel een gesprek voeren met Koevoets waarin hij hem wil vragen zijn zetel terug te geven aan de partij, in plaats van hem te houden. "De kiezers hebben toch op Baudet en Hiddema gestemd toen ze onze namen aanvinkten op het stembiljet."
Koevoets zal niet worden genegeerd door Forum voor Democratie in Provinciale Staten. "Net als met Robert Brunke (Statenlid dat vorig jaar uit de partij stapte, red.) zullen we ook met Koevoets on speaking terms blijven. We delen nog steeds heel veel standpunten", voorspelt Walravens.
<p>Robert Koevoets heeft een eigen advocatenkantoor in Rotterdam en is gespecialiseerd in strafrecht en immigratie. Volgens zijn eigen website is hij betrokken en betrouwbaar. In het verleden kwam Koevoets regelmatig in de landelijke media als advocaat van illegale Chinezen. </p>

Tweede Statenlid

Koevoets is niet het eerste Zeeuwse FvD-Statenlid dat opstapt. In augustus 2019, vijf maanden na de Provinciale Statenverkiezingen, stapte Robert Brunke uit de Zeeuwse fractie. Hij zei ook zich niet meer te herkennen in Forum voor Democratie en richtte zijn eigen partij op: Partij Pro Zeeland.
Forum voor Democratie heeft nu nog drie zetels in Provinciale Staten, en zijn ze niet langer de derde grootste partij, maar de vijfde. Vlak na de Statenverkiezingen was de partij samen met de SGP nog de tweede grootste fractie in Provinciale Staten.

Lees ook: