'Niet-dringende operaties in België uitgesteld'

Ziekenhuizen in België stellen vanaf maandag niet-dringende operaties uit. Het is een beslissing van de overheid in overleg van met de ziekenhuizen, omdat het aantal coronapatiënten blijft stijgen, meldt de VRT.

(foto: ANP)

Vanaf 2 november schakelen ziekenhuizen over naar fase 2A. Dat betekent dat zestig procent van de bedden voor coronapatiënten vrijgehouden moeten worden. Door de maatregel zijn er vanaf dat moment 1.200 IC-bedden beschikbaar in België.

Dringende ingrepen en noodzakelijke behandelingen waar geen operaties voor nodig zijn, zoals chemotherapie en nierdialyse, gaan nog wel door.

Wat de gevolgen van het afschalen van de zorg in België zijn voor Zeeuwse patiënten is nog niet bekend. Een woordvoerder van het UZ Gent laat weten dat daar morgen over de gevolgen in het algemeen wordt overlegd.

'Helse inspanning'

Eerder hadden ziekenhuizen in België al de helft van de bedden gereserveerd voor patiënten met corona. Margot Cloet van zorgkoepel Zorgnet-Icuro zegt tegen de VRT dat Belgische ziekenhuizen klaar zijn om een nieuwe golf op te vangen, maar vergt het wel een "helse inspanning".

Daarnaast doet Cloet een dringend beroep op de bevolking. We hopen uit de grond van ons hart dat een aanpassing van het gedrag van de burgers de curve op tijd kan doen keren."

De Zeeuwse ziekenhuizen hoeven de reguliere zorg nog niet af te schalen, al is ZorgSaam wel alvast aan het kijken of er oud-medewerkers bij kunnen springen als dat op den duur nodig is.

Meer over dit onderwerp:
België corona
Deel dit artikel:

Reageren