'Herten zijn uitgeput na de bronsttijd: laat ze lekker liggen'

Boswachters van Staatsbosbeheer krijgen de laatste tijd tientallen telefoontjes van wandelaars die denken een ziek hert te zien. Volgens boswachter Marijke Lieman die op Schouwen-Duiveland werkt, is er niets aan de hand. Het gaat om mannetjesherten die helemaal uitgeput zijn van de bronstperiode die ze net achter de rug hebben.

(foto: Sandra Hoogerland)

De dieren moeten even uitrusten en zijn volgens de boswachter in een paar dagen weer opgeknapt. Lieman vraagt wandelaars de dieren daarom met rust te laten. Op Schouwen-Duiveland leven zo'n duizend herten. Wandelaars en fietsers schieten in paniek als ze een hert in versufte toestand tegenkomen.

Al weken aan het rennen en vliegen

Lieman snapt wel dat mensen naar de telefoon grijpen. "Sommigen liggen langs het wandelpad of de weg en zien er ziek en uitgeput uit." En dat is volgens de boswachter logisch. "De mannetjes zijn al weken aan het rennen, vliegen, graven kuilen en houden gevechten. Ze zijn wekenlang 24 uur per dag actief, eten nauwelijks en zijn dan aan het eind van de bronst uitgeput."

Volgens Lieman is de situatie dit jaar niet anders dan andere jaren. Dat er nu zoveel telefoontjes binnenkomen, kan te maken met het feit dat de bronstperiode in de herfstvakantie valt. Door de coronacrisis worden verschillende natuurgebieden ook nog eens vaker bezocht.

Meer over dit onderwerp:
Schouwen-Duiveland herten
Deel dit artikel:

Reageren