Zeeuwse gevolgen uitstellen Belgische operaties lastig in te schatten

© ANP
De komende dagen bepalen de artsen welke operaties niet dringend zijn. Daarbij wordt als maatstaf gebruikt dat een operatie twaalf weken kan wachten, zonder dat dit nadelige effecten heeft voor de gezondheid van de patiënt. Patiënten waarvan de operatie wordt uitgesteld worden benaderd door het ziekenhuis, zegt een woordvoerder. "Dus mensen hoeven ons niet te bellen. Als je niks hoort kan je ervan uitgaan dat je afspraak of behandeling gewoon doorgaat."
Afspraken waar geen chirurgische ingreep voor nodig is, gaan sowieso door benadrukt de woordvoerder van het UZ Gent. Daarbij moet gedacht worden aan chemotherapieën, nierdialyses en andere dagopnames.

AZ Zeno Knokke

Directeur Bert Dewaele van het AZ Zeno in Knokke laat weten dat daar vanaf maandag alle niet dringende behandelingen en onderzoeken worden uitgesteld. Dan gaat het over zo'n 120 behandelingen en onderzoeken per dag. Zo'n zeven procent van de patiënten in het AZ Zeno is Nederlands, het ziekenhuis houdt niet bij uit welke provincie iemand komt. "Dringende zorg zoals oncologische behandelingen gaan wel door", aldus de directeur.
"Patiënten worden persoonlijk op de hoogte gesteld als hun behandeling wordt uitgesteld", volgens Dewaele. Het is nog niet duidelijk wanneer de zorg weer opgepakt wordt. Dan moet eerst het aantal coronagevallen dalen volgens Dewaele. "Sinds gisteren is het aantal Covid-patiënten in ons ziekenhuis verdubbeld", aldus de directeur.