Iets anders dan haaientanden zoeken, Hester vond een klein stukje mammoet op het strand

Iets anders dan haaientanden zoeken, Hester vond een klein stukje mammoet op het strand
Iets anders dan haaientanden zoeken, Hester vond een klein stukje mammoet op het strand © Omroep Zeeland
Hoe herken je een stukje mammoet?
Hoe Loeff zo zeker weet dat het om een stukje van een mammoetslagtand gaat? Ervaring. Maar ook: "Mammoetslagtandivoor bestaat uit laagjes, dus eigenlijk als een soort boom. En daarin zitten een soort lijntjes. Daaraan herken je ivoor. Van een olifant kan het niet zijn, want die hebben hier niet gelopen. Mammoeten wel."

Een klein stukje mammoet

Het is maar een klein stukje. "Zo'n slagtand kon enkele meters lang worden, groter dan van Afrikaanse olifanten, dus dit is maar een ministukje daarvan", glimlacht ze, terwijl ze het vier centimeter grote stukje omhoog houdt.
Dat ze het stukje vond, is geen toeval. Hester Loeff uit Zierikzee is conservator van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen en loopt vaker met haar neus naar beneden, dan naar voren op het strand. Daardoor vond ze eerder een nijlpaardkies op de Kaloot (strand bij Borssele) en een middenhandsbeentje van een beer op het Banjaardstrand op Noord-Beveland.
Het is toch tastbaar bewijs dat mammoeten hier hebben rondgelopen.
Hester Loeff
Toch blijven dit soort vondsten bijzonder voor haar. "Het is een tastbaar bewijs dat mammoeten hier hebben rondgelopen. Dat is altijd bijzonder om te vinden, zeker van uitgestorven dieren."

Niet alleen bij Westenschouwen

Deze keer vond ze het mammoetstukje op het strand bij Westenschouwen, maar Loeff zegt dat je ook op andere stranden bijzondere vondsten kan doen. "Dit stukje is op het strand terecht gekomen door het opspuiten van het strand. Dat komt van de Steenbank, ongeveer tien kilometer uit de kust hier. In principe kan je op alle Zeeuwse stranden wel dingen vinden, alleen, je moet weten waar je op moet letten."
Waar je dan op moet letten? "Zwarte en bruine dingetjes", tipt ze, in onderstaande video. "En alles oprapen waarvan je niet weet wat het is."
Waar je op moet letten als je zelf op het strand wil zoeken