Afschieten damherten mag, maar dan moeten jagers wel aan deze voorwaarden voldoen

Damherten op het eilandje de Haringvreter in het Veerse Meer mogen worden afgeschoten. Maar dan moeten de jagers wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Dat heeft het provinciebestuur vandaag besloten.

Toestemming voor afschieten damherten op Haringvreter (foto: Adrie Gideonse)

Zo mag er alleen geschoten worden tussen 1 oktober tot 1 maart met een maximum van zes dagen per maand en alleen tussen één uur na zonsopkomst en één uur voor zonsondergang.

Geluidsdempers

Verder moeten er geluidsdempers gebruikt worden op de geweren en mag er niet gejaagd worden in de buurt van plekken waar veel vogels zijn. Alle maatregelen zijn nodig, omdat de Haringvreter in een beschermd natuurgebied ligt, waar Natura 2000 regels gelden.

Sommige vogelsoorten op de Haringvreter hebben daarom een beschermde status. En daar moet rekening mee gehouden worden. Denk aan soorten als de aalscholver, lepelaar en kleine mantelmeeuw.

Doel is dat er uiteindelijk ongeveer 150 damherten overblijven in het natuurgebied. Voor meer zou te weinig voedsel en ruimte zijn.

'Enige reële optie'

Tegenstanders van het afschieten zeggen dat er wel degelijk meer herten zouden kunnen leven op het eilandje in het Veerse Meer. De provincie zegt dat uit uitgebreid onderzoek blijkt dat afschot van de herten de enige reële optie is.

Meer over dit onderwerp:
damherten afschieten haringvreter
Deel dit artikel:

Reageren