Goedemorgen! Slag om de Schelde in de prijzen en Napoleonschuur gered

Goedemorgen! Het is vandaag woensdag 28 oktober, een regenachtige herfstdag. En dat is gelijk een prima dag om met een boek tegen de kachel aan te zitten. Als je nou niet weet welk boek je moet lezen, hebben de schrijvers Tobias van Gent en Hans Sakkers nog wel een suggestie voor je.

Hun boek, 'Slag om de Schelde, de beslissing in de strijd om West-Europa', heeft gisteren namelijk de Zeeuwse Boekenprijs 2020 gewonnen. De uitreiking van de boekenprijs vond vanavond plaats in de Zeeuwse Bibliotheek in Middelburg. Het was een kleine, aangepaste bijeenkomst vanwege corona. De winnaars kregen naast de geldprijs van 1.000 euro een fotokunstwerk van de Zeeuwse kunstenaar Janne van Gilst.

De Zanddijk bij Yerseke staat te boek als een van de gevaarlijkste wegen van Zeeland (foto: Omroep Zeeland)

Harde woorden gisteravond in de raadzaal van Reimerswaal van verontruste inwoners over de manier waarop gemeente en provincie de Zanddijk bij Yerseke, een van de gevaarlijkste wegen van Zeeland, aan willen pakken. De tegenstanders van dit plan willen een nieuwe weg door de polder. Maar een meerderheid verkiest aanpassing vaan de huidige Zanddijk, zoals voorgesteld door de provincie, eigenaar van de weg. Het provinciebestuur hakt begin volgende maand de knoop door.

Napoleonschuur

Goed nieuws voor de Napoleonschuur in Scharendijke. De schuur leek lange tijd tegen de vlakte te gaan, maar is nu toch gered van de sloop. Erfgoedvereniging Boei mag de schuur voor één euro overnemen. Zij krijgen twee jaar de tijd om het gebouw te renoveren, anders gaat het de schuur uit de negentiende eeuw alsnog tegen de vlakte.

De Napoleonschuur staat al ruim 200 jaar onderaan de dijk bij Scharendijke (foto: Omroep Zeeland)

Eindelijk wordt de gemeente Reimerswaal ook weer een volwaardig onderdeel van Zeeland. Die gemeente krijgt namelijk als laatste gemeente in onze provincie een eigen wandelnetwerk. Reimerswaal en Stichting Landschapsbeheer Zeeland leggen dat netwerk samen aan. De kosten: 106.000 euro. Het netwerk bestaat uit paden die samen een aaneengesloten netwerk vormen van 100 tot 150 kilometer.

Slik op de polderwegen in Zeeland (foto: Jaco Verburg)

Het weer

Het wordt vandaag een onbestendige dag want verspreid vallen er buien. En dat kunnen flinke buien zijn met kans op onweer, veel regen, en windstoten tot rond zeventig kilometer per uur. De maximumtemperatuur is twaalf tot dertien graden, bij een matige tot krachtige zuidwestenwind.

Meer over dit onderwerp:
Zeeland wordt wakker ZWW
Deel dit artikel:

Reageren