Havendirecteur maakt zich niet druk over Zeeuwse klachten

Directeur Daan Schalck van North Sea Port
Directeur Daan Schalck van North Sea Port © Omroep Zeeland
In de Provinciale Staten van Zeeland klonken twee weken geleden in de Statencommissie Bestuur opmerkingen van onder meer coalitiepartij VVD, die zich zorgen maakt. Aanleiding is de nieuwe, vierkoppige directie van North Sea Port. Die bestaat uit drie Gentenaren en één Zeeuw. Ook andere partijen gaven aan dat Zeeland "moet opletten".

Bang

North Sea Port ontstond drie jaar geleden na een fusie van de haven van Gent en het toenmalige Zeeland Seaports. Na de fusie vormden Gentenaar Daan Schalck en Jan Lagasse namens Zeeland een tweekoppige overgangsdirectie, met een management van zo'n tien personen onder hen.
<p>Algemeen directeur Daan Schalck heeft nog drie bestuurders naast zich in de directie. Vlamingen Sofie Monteyne en Peter van Parys treden aan als respectievelijk <em>Chief Financial Officer</em> en <em>Chief Operating Officer</em>. Zowel Monteyne als Van Parys komen oorspronkelijk van het Gentse Havenbedrijf.</p><p>Namens de Zeeuwen treedt Dick Engelhardt aan in de directie. Hij wordt <em>Chief Development</em> en <em>Nautical Operations Officer</em>. De Zeeuwse en Vlaamse toezichthouders van North Sea Port zijn akkoord met de aanstellingen, net als de ondernemingsraad van het bedrijf.</p>
Na het vertrek van Lagasse, die een mandaat had tot 1 september, verdween het uitgebreide managementteam en heeft NSP een vierkoppige directie gekregen van drie Gentenaren en één Zeeuw. Dat verontrust Zeeuwse politici, die bang zijn dat Zeeuwse belangen ondergesneeuwd raken.

Dow, Yara en Zeeland Refinery

NSP-directeur Schalck kijkt "met een groot relativeringsvermogen" naar de kwestie. De nieuwe Gentse directieleden zijn volgens hem gekozen vanwege hun kwaliteiten. "North Sea Port is uitgegroeid tot een Europese organisatie. Dan moet je daar professioneel mee omgaan. Ik hoor ook niemand klagen dat grote bedrijven als Dow, Yara en Zeeland Refinery in Zeeland allemaal een buitenlander als directeur hebben."
Schalck erkent dat de directie van North Sea Port de belangen van de provincie Zeeland en het Zeeuwse netwerk goed in de gaten moet houden.
Havendirecteur maakt zich niet druk over Zeeuwse klachten
Volgens Schalck zijn de Zeeuwen er met de nieuwe directie juist op vooruit gegaan, omdat er voor het eerst sinds jaren weer een Zeeuw in de directie zit: Dick Engelhardt, afkomstig van het vroegere Zeeland Seaports.
De afgelopen jaren had Schalck bij NSP een gedeeld directeursschap met Jan Lagasse, die in de directie zat namens Zeeland, maar die afkomstig is uit Knokke. "En de jaren voor de fusie had Zeeland Seaports een tweekoppige directie, bestaande uit Vlaming Jan Lagasse en Rotterdammer Dick Gilhuis."
NSP-havendirecteuren Jan Lagasse en Daan Schalck
NSP-havendirecteuren Jan Lagasse en Daan Schalck © Omroep Zeeland

Lees ook: