Schilderen en verkleden met Etty Hillesum in gedachten

Workshops, schilderen en een verkleedpartij. Tot het eind van het schooljaar leren scholieren op Walcheren op verschillende manieren over het gedachtegoed van de in de Tweede Wereldoorlog vergaste Etty Hillesum. Ze werd geboren in een joods gezin in Middelburg en schreef een dagboek. Kenmerkend is dat ze geen haat had tegen de Duitsers.
Project Etty Hillesum moet leerlingen bewust maken van tolerantie
Basisschool 't Klinket uit Koudekerke was vanochtend als eerste aan de beurt om in de Middelburgse Schouwburg aan de slag te gaan met het project. De scholieren kregen eerst een film te zien over het leven van Etty Hillesum. Daarna gingen ze aan de slag met workshops, maakten ze een schilderij met Etty Hillesum als thema en was er een verkleedpartij.

Andere identiteit

"Het doel van het verkleden is om een andere identiteit aan te nemen," zegt Leo Adriaanse van Kunsteducatie Walcheren die dit project is gestart. "We willen de leerlingen laten zien en mee laten maken dat iets wat misschien voor jou gek is, in een andere cultuur misschien heel normaal is."
Project Etty Hillesum
Eddy Hillesum © Omroep Zeeland
In het boek en de brieven van Hillesum komt vooral naar voren dat ze geen haat had tegen de Duitse bezetters. Ze bleef altijd het goede in de mens zien en vooral in het individu.
"Verbeter de wereld en begin bij jezelf zeggen we constant tegen de kinderen," aldus Adriaanse. "We laten ze nadenken over hoe zij tegen anderen aankijken en tegen tolerantie. Daar moeten de opdrachten bij helpen."
Project Etty Hillesum
Leerlingen konden even in de huid kruipen van iemand anders © Omroep Zeeland
Voor de leerlingen van 't Klinket uit Koudekerke is de verkleedpartij even wennen. Maar wanneer ze de drempel van gêne zijn overgestapt kleden ze zich om tot popster. Eén jongen heeft zelfs lippenstift opgedaan. "Ik zou dit nooit doen, maar voor deze keer durfde ik het wel aan."
Tot het einde van het schooljaar komen nog 27 andere Walcherse scholen langs voor het project Etty Hillesum.
Etty Hillesum werd op 15 januari 1914 in Middelburg geboren. en verhuisde al snel naar Hilversum. Tussen 1941 en oktober 1942 schreef zij haar dagboek, dat een beeld geeft van de Jodenvervolging in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog.
In 1943 en 1944 beschreef ze onder pseudoniem in twee lange brieven die in de illegale pers gepubliceerd werden. Op 6 september 1943 werd ze met het hele gezin op transport gesteld naar het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau. Hier heeft Etty Hillesum nog enkele weken geleefd.
In 1981 werd het dagboek en haar brieven gepubliceerd. Met succes: het werk werd behalve in het Nederlands ook uitgegeven in het Frans, Engels, Duits, Hongaars, Sloveens en Italiaans. Het werk is dertien maal herdrukt in het Nederlands.
(bron: Zeeuwse Ankers)