KNVB presenteert plan voor hervatting amateurvoetbal

De KNVB heeft een plan klaar liggen mocht er straks weer gevoetbald kunnen worden. In het meest gunstige scenario dat door de voetbalbond geschetst is, zouden in het weekend van 16 en 17 januari 2021 de amateurcompetities worden hervat. Half december wordt besloten of dit scenario haalbaar is.

Sinan Coban namens Terneuzen in actie. Douwe de Kok (ex-Terneuzen) kijkt toe (foto: Harry Brouns)

"Natuurlijk willen we zo snel mogelijk weer veilig wedstrijden voetballen, dat is waarom je lid wordt van een voetbalvereniging", zegt directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee. "Maar de huidige situatie vraagt om verschillende scenario's voor de competities en gevarieerde voetbalvormen voor als wedstrijden niet zijn toegestaan. Want we moeten in beweging blijven, voor onze gezondheid en om de verenigingen in leven te houden."

Routekaart

De KNVB heeft daarom net als het kabinet een plan bedacht met fases die gelijk lopen aan de routekaart van het kabinet. In die verschillende fases van het risiconiveau zijn er verschillende mogelijkheden voor de clubs.

Dit is de routekaart die de KNVB heeft gemaakt (foto: KNVB Media)

Bij het scenario van een herstart half januari vervallen de bekercompetities en wordt er in juni 2021 doorgespeeld. De overschrijvingstermijn wordt dan uitgesteld naar het einde van de competities. De nacompetitie zal er dan niet zijn dit seizoen, waardoor voor een aantal competities de promotie/degradatieregeling aangepast moet worden.

De KNVB hoopt dat clubs tijdens de coronacrisis passende activiteiten organiseren en gaat een activiteitenbudget beschikbaar stellen waar verenigingen aanspraak op kunnen maken. Later maakt de bond daar de details over bekend.

Kabinet kan helpen verenigingen overleven

"Het kabinet kan helpen om de verenigingen levend te houden door bij het afschalen van maatregelen bijvoorbeeld de groepsgrootte aan te passen voor teamsporten. Een teamsport beoefenen is niet mogelijk in groepjes van twee of vier. We trainen op 1,5 meter afstand veilig in de buitenlucht en in de zaal. Dat kan prima met 30 man op een groot voetbalveld", aldus Van der Zee.

'Plan B: blijven voetballen in tijden van corona', is de naam van het document dat door de KNVB naar buiten is gebracht. Het is gemaakt na overleg met andere sportbonden en is aangeboden aan het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport.

Meer over dit onderwerp:
KNVB amateurvoetbal
Deel dit artikel:

Reageren