Goese leerlingen planten een voedselbos

Leerlingen planten voedselbosje op schoolplein in Goes.
Volgens Sabriene Hendrikse, directrice van de school, is het de bedoeling dat er iedere week aandacht wordt besteed aan het voedselbosje. "Groepen 5 en 6 zijn de klassen die het bosje planten en de boel onderhouden. Zij zijn dus de eigenaar van het bosje. Maar alle groepen, groep 1 tot en met 8, gaan we betrekken in het voedselbos." Die leerlingen gaan onder andere water geven en onkruid wieden.
De voedselbosjes komen in Zeeland tot stand door een subsidiebijdrage van de Provincie Zeeland en het rijksprogramma Jong Leren Eten. Op elk eiland komt minimaal één bosje te staan. De educatieve pilot, ontwikkeld door het Instituut voor Natuureducatie, leert kinderen waar voedsel vandaan komt en wat je er mee kan.
Tuborg (9), Luc (9) en Bink (8) zijn druk bezig met het planten van citroenmelisse
Tuborg (9), Luc (9) en Bink (8) zijn druk bezig met het planten van citroenmelisse © Omroep Zeeland
Het bosje en bijbehorend lesprogramma leert kinderen op een uitdagende en vernieuwende manier hoe voedsel groeit en waarom dit goed is voor de natuur, de biodiversiteit, het klimaat en jezelf. Volgens Esmeralda Eggen van het Instituut voor Natuureducatie zijn alle soorten vast: "Dat wil zeggen dat de planten er het hele jaar staan of terugkomen na de winter."
De kinderen luisteren geboeid als Esmeralda Eggen vertelt over wormen, volgens haar zijn dat de helden van de bodem. "Ze eten de blaadjes op en maken daar weer goede grond van. Ook maken ze gangen in de grond waardoor het water en zuurstof er beter bij kan."
Hovenier Jan Berman vindt dat de kinderen netjes hebben gewerkt.
Hovenier Jan Berman vindt dat de kinderen netjes hebben gewerkt. © Omroep Zeeland
Het hele verhaal van de natuur kun je kwijt rondom het voedselbosje. "Bijvoorbeeld hoe belangrijk de bodem is voor groei." Daarnaast worden voor het planten van de bosjes tegels weggehaald. "Zo creëer je een leuke speel- en leeromgeving. Maar helpt het ook schoolpleinen te vergroenen. Ook is het goed tegen wateroverlast omdat de bodem het water beter kan opnemen."
De verwachting is dat er vanaf maart voor het eerst geoogst kan worden. "De eerste eetbare bodembedekkers laten dan hun bladeren zien. Rond mei komen we terug voor een groei- en proefles."
Basisschoolleerlingen van De Basis in Goes planten voedselbosje op het schoolplein