Emergis onderzoekt reorganisatie kind- en jeugdafdeling

Emergis onderzoekt reorganisatie kind- en jeugdafdeling
Emergis onderzoekt reorganisatie kind- en jeugdafdeling © Omroep Zeeland
Emergis onderzoekt reorganisatie kind- en jeugdafdeling
Leidinggevenden van de afdeling kind en jeugd voeren dat onderzoek uit. Ook medewerkers worden er bij betrokken. Er zou volgens bronnen binnen de organisatie sprake zijn van het verdwijnen van enkele tientallen fulltime banen. Dat wil Emergis op dit moment bevestigen noch ontkennen.

In verkennende fase

Volgens Emergis bevindt het onderzoek zich nog in een verkennende fase en is er daarom ook nog geen plan voorgelegd aan medewerkers, raad van toezicht en medezeggenschapsraden. Dat bevestigt ook Ad Koppejan van de raad van toezicht. "Het rommelt er, dat weet ik. Door corona en andere ontwikkelingen. Maar van een reorganisatie ben ik niet op de hoogte."
Emergis verkeert al jaren in financiële moeilijkheden. Net als veel andere GGZ-instellingen door heel het land worstelt Emergis al jaren met het budget dat de instellingen krijgen van verzekeraars en gemeenten aan de ene kant en structurele personeelstekorten en de toenemende zorgvraag aan de andere kant.
De huiskamer van de eetstoorniskliniek van Emergis. Deze zit in het nieuwe gebouw voor kind en-jeugdzorg van Emergis
De huiskamer van de eetstoorniskliniek van Emergis. Deze zit in het nieuwe gebouw voor kind en-jeugdzorg van Emergis © Omroep Zeeland
<p>Bij Emergis werken 1.400 medewerkers op vijftig locaties in Zeeland. Die werken voor een groot deel ambulant, dat wil zeggen: bij mensen thuis, op scholen, in wijkcentra en bijvoorbeeld huisartsenpraktijken. En ze werken intern: in de klinieken op het terrein in Kloetinge.</p><p>Per jaar behandelen zij samen 13.000 mensen met psychische hulpvragen.</p>
Gemeenten zijn sinds vijf jaar verantwoordelijk voor de jeugdzorg. De jeugdzorg is gedecentraliseerd, met een chique woord. Uit die dertien gemeentelijke potjes wordt de afdeling kind en jeugd van Emergis grotendeels betaald. De zorg is daar vaak complex en langdurig en dus relatief duur.

Grote gevolgen

Emergis zegt daar in een verklaring het volgende over: "De decentralisatie heeft grote veranderingen met zich meegebracht. Om ook in de toekomst zorg op een goede manier, te kunnen blijven bieden en op een manier die past bij de financiële ruimte die de gemeenten hierbij aan Emergis gunnen, wordt er door de directie en de raad van bestuur naar allerlei mogelijkheden gekeken."
Begin bouw nieuwe kliniek Emergis  (2018)
Begin bouw nieuwe kliniek Emergis (2018) © Omroep Zeeland
Scheidend bestuurder Paul de Schipper zei onlangs in een interview met Omroep Zeeland ook al dat hij zich ernstige zorgen maakt over de financiële toekomst van de kind- en jeugdhulp van Emergis.

Nieuw gebouw

Kind en jeugd, waar de reorganisatie mogelijk gaat plaatsvinden, heeft een nieuwe kliniek die circulair is gebouwd.

Lees ook: