Deltagebied duurzaamste toeristische bestemming ter wereld

Zonsopkomst bij Zonnemaire
Zonsopkomst bij Zonnemaire © Lennaert de Looze via Omroep Zeeland Flickr
Een internationale jury heeft de Zuidwestelijke Delta gekozen uit honderd duurzame toeristische bestemmingen. Afgelopen jaren kregen de drie gemeenten al vaker internationale erkenning. Vorig jaar werd de Zuidwestelijke Delta uitgeroepen tot meest duurzame natuurbestemming, in 2018 was het de beste duurzame kustbestemming.

Windpark Krammer

De gemeenten hebben de prijs naar eigen zeggen te danken aan hun inzet op duurzame innovatie om natuur te kunnen behouden. De jury roemde initiatieven als Windpark Krammer, het grootste burgerinitiatief in Nederland. Duizenden burgers hebben ervoor gezorgd dat het windpark gebouwd kon worden. Vorig jaar werd het windpark officieel geopend door koning Willem-Alexander.
Wethouder Daniël Joppe van Schouwen-Duiveland is trots dat zijn gemeente de internationale prijs in de wacht heeft gesleept. "We ontvangen veel gasten. Het is dan leuk en prettig dat de inzet gewaardeerd wordt met een prijs."

Meer laadpalen

De wethouder denkt dat bezoekers van het eiland straks ook kunnen zien dat Schouwen inzet op duurzaamheid. "We moeten rekening gaan houden met het aantal laadpalen, omdat gasten ook met elektrische auto's Schouwen-Duiveland zullen gaan bezoeken."
De award heeft de wethouder nog niet in handen gehad. Het was de bedoeling dat hij de prijs uitgereikt zou krijgen op de ITB Berlijn, de grootste toerismebeurs van de wereld. Vanwege het coronavirus is die beurs niet doorgegaan.