Corona in Zeeland: nieuwe gevallen blijven onder honderd

Nieuwe gevallen blijven onder honderd
Nieuwe gevallen blijven onder honderd © Omroep Zeeland
In het etmaal voordien telde Zeeland 68 nieuwe gevallen, dus twaalf minder dan nu. De voorzichtige daling waarmee Zeeland sinds het afgelopen weekend mee te maken had, zet vanwege Zeeuws-Vlaanderen niet door. De verdeling daar is erg evenwichtig: dertien nieuwe registraties in Terneuzen, dertien in Hulst en dertien in Sluis.
Boven de Westerschelde is het vandaag alleen Vlissingen (elf nieuw) dat eruit springt.

Per gemeente

gemeente
zo 8 nov
ma 9 nov
di 10 nov
wo 11 nov
Borsele 4 3 6 3 Goes 6 7 9 6 Hulst 15 12 7 13 Kapelle 0 2 1 1 Middelburg 4 10 7 2 Noord-Beveland 2 0 1 1 Reimerswaal 2 1 3 3 Schouwen-Duiveland 2 3 2 9 Sluis 15 13 8 13 Terneuzen 28 13 12 13 Tholen 8 11 8 2 Veere 2 3 2 3 Vlissingen 6 4 2 11
Totaal
94
82
68
80
De tellingen zijn afkomstig van de Corona Locator, die zich op zijn beurt baseert op het dashboard van de Rijksoverheid. Het gemeten etmaal loopt steeds van 10.00 uur 's morgens tot 10.00 uur de volgende dag.
Maar op de iets langere termijn bekeken, telkens zeven dagen tegelijk (in de grafiek van de voortschrijdende week) gaat het in Zeeland nu al een paar dagen de goede kant op.

Grafiek

Per dag zijn de voorgaande zes dagen erbij opgeteld om de ontwikkeling op termijn van een volle week te kunnen zien. Dan voorkom je dat je naar incidentele fluctuaties kijkt. De daling die in Zeeuws-Vlaanderen was ingezet, gaat met de hoge cijfers van vandaag erbij niet verder.

Heel Zeeland

De voortschrijdende week voor heel Zeeland (alle lijnen in bovenstaande grafiek bij elkaar opgeteld) gaat omlaag. Op dertig oktober passeerde die lijn de 700-grens, bereikte vorige week donderdag de top van 865 en is sindsdien aan het zakken. Inmiddels is die lijn weer onder de 700 gekomen.

Wel toename onder ouderen

Neemt het aantal besmettingen in het algemeen iets af, onder ouderen ziet de GGD nog een lichte toename. Waren twee weken geleden nog 37 besmettingen onder tachtigplussers, vorige week waren dat er 48. "De aantallen zijn te klein om goede conclusies uit te trekken," zegt GGD-arts Hetty Koppenaal, "maar deze toename zien we ook landelijk. Daar zijn weer wat meer besmettingen in verpleeghuizen."

Bron- en contactonderzoek weer mogelijk

Met de afnemende cijfers kan de GGD het bron- en contactonderzoek weer oppakken. In de afgelopen twee weken waren er zo veel besmettingen dat dat er noodgedwongen bij in is geschoten. "We waren praktisch alleen maar bezig met het registreren van de grote hoeveelheden besmettingen. Nu kunnen we weer onderzoek doen en krijgen we meer zicht op de situatie", aldus Koppenaal.
Het bron- en contactonderzoek is een belangrijk middel om de epidemie in te dammen. "Mensen moeten natuurlijk ook zelf hun contacten waarschuwen", vertelt de GGD-arts. "Maar als wij bellen werkt dat toch beter. We vertellen dan meteen wat de richtlijnen zijn."
Het uitzoeken van de bron van een besmettingscluster kan nu ook weer. "Het is belangrijk om te weten of een feest of een vergadering de bron is geweest voor besmettingen, dan krijgen we een idee wat er speelt en kunnen we gericht waarschuwen."

Sportschool in gemeente Sluis

De afgelopen paar weken zijn er veel besmettingen geconstateerd in de gemeente Sluis die herleidbaar waren naar een sportschool. Vanwege privacy geeft de GGD verder geen informatie over de locatie van de sportschool. Alle betrokkenen zijn inmiddels gewaarschuwd. Voor veel andere besmettingsclusters is vaak moeilijk een bron te herleiden.