LEES TERUG: dit gebeurde er vandaag op de tweede dag Zeeuws-Vlaamse zedenzaak

De 47-jarige man uit Aardenburg, die terecht staat voor het langdurig seksueel misbruiken van de twee dochters van zijn vriendin, kampt volgens zijn advocaat met psychische problemen. Hij is enkel gericht op zijn eigen seksuele bevrediging. Dat zou volgens zijn advocaat blijken uit psychologische rapporten. De man stond vandaag voor de rechtbank in Middelburg waar het Openbaar Ministerie zes jaar celstraf en tbs met dwangverpleging tegen hem eiste.

Verslaggever Mercy Kamermans volgde de rechtszaak die inmiddels voorbij is. Je leest haar tweets hieronder terug.

De man uit Aardenburg gaf vanochtend aan dat hij zich wederom beroept op zijn zwijgrecht. De dag startte met de voordracht van de officier van justitie. Hij probeerde te bewijzen dat er bij het misbruik sprake was van dwang, wat de verdachte ontkent. De officier zegt dat er sprake was van vleselijk overwicht en psychische druk. De dochters zagen de verdachte echt als vaderfiguur.

Waar gaat deze zaak over?

Een 47-jarige man en een 44-jarige vrouw staan terecht voor zedenmisdrijven die plaatsvonden in Zeeuws-Vlaanderen van 2008 tot 2019. De dochters van de vrouw zouden zijn misbruikt door de man en tegen betaling zou een van de dochters seks moeten hebben gehad met anderen. Ze zouden gedrogeerd zijn.

De vrouw zou niet alleen op de hoogte zijn geweest, maar ook meegewerkt hebben aan het misbruik. Naast de dochters zijn ook nog drie andere meisjes misbruikt.

Ook vindt het OM dat er sprake is van uitbuiting en mensenhandel. De meisjes zouden namelijk niet alleen misbruikt zijn door de man, maar ook seks hebben gehad met anderen. Tegen die aanklacht ging de advocaat van de man 's middags in. Er is geen bewijs dat de man voor dat misbruik betaald zou zijn.

Ook de chatgesprekken tussen de mannelijke en de 44-jarige vrouwelijke verdachte uit Terneuzen kwamen vanochtend weer aan bod. Die zijn shockerend. Zo schrijft de vrouw op een gegeven moment aan de man: "Zo'n unieke relatie krijg je nooit meer, je hebt een moeder met twee dochters." Hij: "Ja, super, geweldig dat je zo ruimdenkend bent."

Ook blijkt uit de chatgesprekken dat het stel actief bezig was om vriendinnetjes van de dochters te laten logeren bij hun thuis met als doel seksueel misbruik. En de 44-jarige vrouw probeerde pleegouder te worden. Allemaal met het doel het seksueel misbruik van haar vriend verder te faciliteren.

Einde van de ochtend: eis van het OM

Aan het einde van de ochtend kwam het Openbaar Ministerie met de eis: zes jaar cel en tbs met dwangverpleging. Volgens het OM is dit vergelijkbaar met gelijkaardige zaken. Als de man niet verminderd toerekeningsvatbaar zou zijn, zou de strafeis hoger uitvallen. De advocaat van de man vindt dat het voorarrest van anderhalf jaar cel van zijn cliënt met tbs voldoende is.

Rechtbanktekening van de man uit Aardenburg die vandaag voor de rechter staat. (foto: ANP)

De advocaat van de 47-jarige verdachte voerde na de middag het woord. Hij ging onder andere in op de vele media-aandacht van de zaak. "Verdachte verwacht niet op korte termijn vrij te komen, maar zou dat ook niet moeten willen. Iedereen weet over wie het gaat."

De verdachte bekent dat hij seks heeft gehad met zijn stiefdochters, maar zegt dat er geen sprake was van dwang. Ook vindt de advocaat van de verdachte dat er te weinig bewijs is voor het misbruik van drie vriendinnetjes van de dochters. Volgens de advocaat zijn dagboekfragmenten en verklaringen van de slachtoffers niet genoeg.

"Niemand kan veroordeeld worden op basis van de verklaring van één getuige", zei de advocaat tijdens de zitting. De vordering van deze drie vrouwen voor psychisch letsel is bij elkaar opgeteld 147.000 euro.

'Ik heb veel spijt van wat ik heb gedaan'

De dag eindigde met een laatste woord van de verdachte: "Ik heb veel spijt van wat ik heb gedaan. Ik besef dat ik een persoonlijkheidsprobleem heb. Ik ga mijn best doen." De rechtbank doet over vier weken uitspraak.

Vorige week vrijdag was de eerste zittingsdag van deze zaak. Een verslag van die dag lees je terug in onderstaand artikel:

Lees ook:

(foto: Omroep Zeeland)

Deel dit artikel:

Reageren