Onderzoek naar mogelijke fraude bij Dethon

Eerder bood vakbond FNV al een petitie aan bij Dethon
Eerder bood vakbond FNV al een petitie aan bij Dethon © Omroep Zeeland
<p>Op de plek van de foto stond bij eerste publicatie een video met archiefbeelden waarop medewerkers van Dethon te zien waren, die niets met de mogelijke fraude te maken hebben. Het spijt ons als ten onrechte die indruk is gewekt.</p>
De bonden willen niet zeggen wie de fraude heeft gepleegd en hoeveel er gefraudeerd is, behalve dat het lijkt te gaan om 'aanzienlijke bedragen'. De vermeende fraude speelt zich niet organisatiebreed af, maar er zou sprake zijn van 'persoonlijk handelen'. Met andere woorden: een of meerdere medewerkers zou bezig zijn z'n eigen zakken te vullen. De bonden dringen daarom al sinds begin september aan om een onafhankelijk onderzoek.

Brief aan gemeente

"We hebben in september een brief gestuurd naar de wethouder en aangekaart wat de vermeende fraudekwestie is. Daar willen we afspraken over maken en dat is niet gelukt", zegt Marco Schipper van FNV. "We hebben een ultimatum gesteld met eisen en daar heeft de wethouder niet op gereageerd."
In een brief naar de bonden kondigt het dagelijks bestuur van Dethon aan dat Deloitte Forensic & Dispute Services onderzoek gaat doen naar de vermeende fraude. Een ongelukkige keuze, vinden de vakbonden. Deloitte is ook de huisaccountant van Dethon en moest in die hoedanigheid de afgelopen jaren de boeken juist controleren. De vakbonden vinden dat juist in een onderzoek als deze elke schijn van belangenverstrengeling vermeden moet worden.
Jugen Vervaet, wethouder in Terneuzen en ook bestuurder van Dethon, kan zich niet vinden in de kritiek van FNV. "Ik kan me voorstellen dat zij (FNV, red.) het niet snel vinden gaan, maar ik vind dat alles zorgvuldig moet gebeuren.

Onderzoeksvraag

Daarnaast zijn de bonden ongelukkig omdat zij niet betrokken worden bij het opstellen van de onderzoeksvraag voor de forensisch accountant. "Het past echter niet bij het karakter van dit vertrouwelijke interne onderzoek om inhoudelijke informatie met u te delen", schrijft de het algemeen bestuur in de brief. Volgens het bestuur is het aan hen om 'toe te zien op een effectieve vraagstelling die past bij de aangedragen signalen'. Het bestuur van Dethon laat de bonden weten dat zij er op kunnen vertrouwen dat 'het onderzoek op objectieve wijze gebeurt en dat wij nauwgezet toezien op een zorgvuldige uitvoering'.
Ten slotte willen de bonden weten hoe de veiligheid van de klokkenluiders binnen de organisatie wordt gewaarborgd. Het bestuur van de sociale werkvoorziening aan dat zij de procedure van de 'Regeling melding vermoeden misstanden' - de opvolger van de klokkenluidersregeling - zullen volgen, maar de bonden hebben onvoldoende vertrouwen in die procedure. Zij vrezen dat op deze manier geen enkele klokkenluider met de forensisch accountants zal willen praten.
Vervaet zegt dat FNV tot op het laatste moment op de hoogte is gesteld. "Zij willen ook graag weten wat de exacte opdracht is en dat vinden wij te ver gaan." Ook klokkenluiders hoeven volgens Vervaet niets te vrezen. "Daar hebben we een protocol voor bij Dethon, ook dat is gewaarborgd. Ik denk dat er een politiek spel gespeeld wordt."
Voor Vervaet is het wel duidelijk dat er iets aan de hand is bij Dethon. "Ik hoop dat het groot lijkt en klein is, maar er speelt wel iets."
Dethon kwam de laatste maanden vaker negatief in het nieuws. Vorige maand bood Jasper van Dijk, Tweede Kamerlid namens de SP, het sociaal werkbedrijf al zwartboek aan over een angstcultuur binnen het bedrijf. Dethon heeft al een onafhankelijk onderzoek aangekondigd naar deze vermeende misstanden. Ook bood vakbond FNV een petitie aan van 131 werknemers waarin medewerkers die afgelopen zomer overuren hebben moeten maken, deze gemaakte uren terugvragen. Directeur Edwin van Berghen heeft in een reactie op het zwartboek wel al laten weten dat hij geen angstcultuur binnen het bedrijf ziet.

Lees ook: