Oomen over loonkloof tussen man en vrouw: 'Maak salarissen bespreekbaar!'

Vrouwen kunnen niet goed onderhandelen. Dat wordt vaak gedacht als het om de loonkloof tussen mannen en vrouwen gaat. Hoogleraar Barbara Oomen wil dat beeld graag uit de wereld helpen en helpt vrouwen aan een beter salaris.

Barbara Oomen (foto: ANP)

Gemiddeld genomen verschilt het inkomen van een man en een vrouw veertien procent. Dat betekent dat vrouwen, als je uitgaat van een werkdag van acht uur, de laatste 67 minuten voor niets werken.

Oomen, onder meer hoogleraar bij de University College Roosevelt, heeft het zelf ervaren toen ze vijftien jaar geleden naar Zeeland kwam. "Mijn man en ik hadden dezelfde werkervaring, ongeveer dezelfde leeftijd, maar toch kreeg hij vijftien procent salaris meer voor hetzelfde werk."

Na een jaar is ze naar haar baas gestapt en heeft ze het aangekaart. Toen werd het wel opgelost. "Werknemers willen helemaal niet discrimineren. Maar er zijn een aantal factoren die er toch voor zorgen dat mannen nog altijd meer verdienen dan vrouwen."

Zeeuwse Kamer

Barbara Oomen was vanmiddag te gast in radioprogramma de Zeeuwse Kamer om te praten over de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Ze geeft workshops over inkomensongelijkheid.

Zeeuwse Kamer loonkloof

Dat komt volgens Oomen niet omdat vrouwen niet zouden kunnen onderhandelen. Ook niet omdat vrouwen geen ambitie hebben. "Het ligt aan ons systeem. Vaak heeft de werkgever vooroordelen. Dat een vrouw het geld niet echt nodig heeft, omdat hun man al werkt, bijvoorbeeld."

Maak salarissen bespreekbaar

Oomen roept dan ook om salarissen bespreekbaar te maken. "Vraag eens aan je collega: wat verdien jij nu eigenlijk? We moeten het met zijn allen doen. Mannen en vrouwen." Zo zou het voor bedrijven kunnen helpen om een lijstje te hebben met wel salaris bij welke functie past.

En nog een tip: ga goed voorbereid naar een gesprek. "Als een vrouw om een hoger salaris vraagt, wordt het eerder afgekapt. Maar je moet vooral niet bij de eerste nee afdruipen!"

Meer over dit onderwerp:
Barbara Oomen Zeeuwse Kamer loonkloof
Deel dit artikel:

Reageren