Coronaprotest verloopt rustig, één demonstrant aangehouden

Rond de 150 mensen liepen vanmiddag mee in Goes in de zogenoemde Vrijheidsmars. De mars is een protest van Zeeland in Opstand tegen de coronamaatregelen die door het kabinet zijn genomen. De initiatiefnemers vinden dat hun vrijheden worden ingeperkt door de maatregelen. Eén persoon is aangehouden wegens het brengen van de Hitlergroet. Volgens de demonstrant zwaaide hij alleen naar iemand.

De initiatiefnemers hebben vooraf uitgebreid gesproken met de gemeente Goes. Een voorwaarde voor het doorgaan van de mars was dat de deelnemers zelf verantwoordelijk waren om anderhalve meter afstand tot elkaar te houden. Meerder keren werd de organisatie door politie gewezen op de maatregel, maar er werd geen gehoor aan gegeven.

De politie was met een flinke politiemacht aanwezig. Tijdens het protest liepen meerdere agenten zichtbaar mee en de mars werd bovendien in de gaten gehouden door een drone die boven het Stadskantoor hing. Meerdere ME-bussen stonden langs de route.

Tijdens het protest waren spandoeken te zien tegen de media, pedofilie en mondkapjes. In toespraken was felle kritiek op het beleid van het kabinet. Opvallend waren ook de meerdere vlaggen van groepen uit Rotterdam en Den Haag.

Volgens organisator Ferdi Hendriks zijn deze groepen sympathisanten van de Zeeuwen. "Wij lopen ook in hun demonstratie mee en zo laten ze zien dat ze er ook voor ons zijn."

De politie hield aan het eind van de middag een 43-jarige man uit Middelburg aan. Hij werd aangehouden wegens discriminatie, door het brengen van de Hitlergroet. Volgens de demonstrant zwaaide hij alleen naar iemand, en was er absoluut geen sprake van de Hitlergroet.

Het is niet de eerste keer dat groep actie voert tegen de maatregelen. Vorige maand demonstreerde Zeeland in Opstand ook al in Goes. Dat protest was zonder vergunning en niet van te voren aangemeld, waardoor burgemeester Mulder niet te spreken was over de actie. Er liepen toen zo'n 30 mensen mee.

Eerder werd ook al gedemonstreerd in Vlissingen en Middelburg. Afgelopen zomer werd bij het gebouw van Omroep Zeeland ook actie gevoerd. Zeeland in Opstand heeft kritiek op de media, omdat ze volgens hen maar één kant van het verhaal laten zien.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Goes Zuid-Beveland corona Zeeland in Opstand
Deel dit artikel:

Reageren