In ZeeDoc: De engel van Doel

In ZeeDoc: De engel van Doel, een documentaire van Tom Fassaert uit 2011 over één van de laatste oorspronkelijke bewoonsters uit Doel: Emilienne Driesen, die niet wil wijken voor de uitbreiding van de haven van Antwerpen en zich verzet tegen haar huisuitzetting.

Emilienne aan de keukentafel (foto: SNG films)

Het dorpje Doel, aan de Schelde tegen de grens van Zeeuws-Vlaanderen, is al nagenoeg onbewoond als de documentaire wordt opgenomen. Vijf jaar lang filmde regisseur Tom Fassaert het wegkwijnende dorp. Er zijn nog een paar bewoners die kost wat kost in Doel willen blijven wonen, waaronder de 85-jarige Emilienne Driesen en de zieke dorpspastoor Verstraete. Zij weigeren hun huis te verlaten, willen niet meewerken aan hun gedwongen huisuitzetting en zien met lede ogen aan hoe het dorp steeds minder leefbaar wordt. Emilienne is een vastberaden vrouw en alhoewel de strijd haar ook een hartkwaal bezorgt, gaat ze door met haar gevecht tot het bittere einde.

De Engel van Doel

Terwijl Emilienne strijdt en haar leven overeind probeert te houden, gaat er regelmatig een huis tegen de vlakte en wordt het dorp steeds verder gesloopt. Haar buurvrouw vertrekt en de pastoor overlijdt. Er komen krakers en uiteindelijk zelfs bussen ramptoeristen, maar zij vormen slechts de kantlijn bij het verhaal van Emilienne.

De hoofdpersoon uit De Engel van Doel overleed in 2019. De Engel van Doel is te zien om 12.00 uur, 16.00 uur, 20.30 uur en 22.00 uur. En is 10 dagen online terug te kijken.

Meer over dit onderwerp:
De engel van Doel Tom Fassaert
Deel dit artikel:

Reageren