Zeeuwse aardappeltelers zullen nog jaren last hebben van coronacrisis

Dichte horeca, geen voetbalwedstrijden met publiek, afgelaste festivals... We eten met z'n allen een stuk minder friet en dat merken akkerbouwers zoals Hendrik Jan ten Cate uit Poortvliet. "De prijs ligt op dit moment op 2 à 3 cent per kilo, terwijl de kostprijs 15 cent is." Het overschot aan aardappels vormt niet alleen dit jaar een probleem, maar zal het de boeren naar verwachting ook de komende jaren moeilijk maken.

In heel Zeeland kampen akkerbouwers met een aardappeloverschot. Voor Ten Cate 'valt het nog mee' omdat hij de helft van zijn geteelde aardappelen al vooraf onder contract verkocht had. De andere helft verkoopt hij op de zogenoemde vrije markt, waarbij hij dus te maken heeft met de marktprijzen. "Maar er zijn ook boeren die meer risico hebben genomen en al hun aardappelen op de vrije markt verkopen."

Ten Cate is niet bang dat hij met z'n frietaardappelen blijft zitten. "Maar, de huidige voorraden van aardappelen komen in vriezers te liggen en zijn lang te bewaren. Dus de aardappelmarkt ziet er volgend jaar minder gunstig uit. Er zullen gewoon minder aardappelen moeten komen volgend jaar."

Compensatie van de overheid

De telers konden voor hun vorige oogst 6 cent per kilo compensatie krijgen en kunnen ook aanspraak maken op een speciale regeling van de overheid, maar dat dekt niet alle kosten.

'Minder risico's nemen'

Toen de boeren dit voorjaar akkers vol aardappelen de grond instopten, konden ze de gevolgen van het coronavirus nog niet overzien. Ook voor komend jaar is dat nu nog lastig, maar Ten Cate, ook voorzitter van de Thoolse ZLTO, verwacht dat boeren volgend jaar minder risico's zullen nemen. Dat kunnen ze doen door vooraf aardappelcontracten met vaste prijzen af te spreken én voor andere gewassen te kiezen.

"Je kan nu nog schakelen door wat meer wintertarwe te zaaien. Ik heb collega's die dat nu doen. Maar ook bloemzaden, uien of blauw maanzaad zou een alternatief kunnen zijn." Toch is inzetten op een ander gewas ook niet zo simpel. Niet alleen omdat échte aardappelboeren natuurlijk ingericht zijn op de aardappelteelt, maar ook omdat je wil voorkomen dat je bij een ander gewas een overschot krijgt.

Hendrik Jan ten Cate uit Poortvliet heeft nu 1500 ton aardappels op twee locaties liggen. (foto: Omroep Zeeland)

Ten Cate denkt er in ieder geval nu al over na. "Ik ben er wel bewust mee bezig hoe ik volgend jaar wat meer aardappelen aan de voorkant kan voorkopen om zo niet te veel risico te lopen."

Meer over dit onderwerp:
Zeeland boeren friet aardappeloverschot
Deel dit artikel:

Reageren