Hoe topamateurclub Hoek het hoofd boven water houdt, ook na corona

De gevolgen van de coronacrisis zijn ook bij derdedivisionist Hoek te voelen. De hoogst spelende Zeeuwse voetbalclub houdt de hand op de knip om eventuele problemen te voorkomen. Voorzitter Art van der Staal verwacht dat het voetballandschap gaat veranderen, maar dat zijn club daar een rol in kan blijven spelen.

Net als alle andere voetbalclubs kampt Hoek met teruggelopen kantine-inkomsten en opbrengsten van kaartverkoop bij thuiswedstrijden.

Financiële risico's

De financiële risico's in coronatijd zijn groter bij clubs in de top van het amateurvoetbal omdat geld daar een grotere rol speelt dan bij lager spelende clubs. Bij Hoek is die geldstroom gescheiden. De sponsorstichting betaalt de spelers; de vereniging betaalt de trainers.

De trainersbetalingen zijn na oktober stopgezet. "Ik denk dat het de enige manier is om het hoofd boven water te houden", zegt Van der Staal. Sinds het stilleggen van de competitie, wordt er ook niet meer getraind in Hoek.

De sponsorstichting heeft nog geen beslissing genomen. "De spelers zijn tot en met oktober doorbetaald. Voor de periode daarna gaan we nog in overleg met de spelers", laat voorzitter Nico Boussen weten. De stichting werkt met een begroting van enkele tonnen.

Hoek-voorzitter Art van der Staal (foto: Omroep Zeeland)

Voorlopig maken ze zich in Hoek nog geen zorgen. "Op korte termijn niet", zegt Van der Staal. "Als het te lang gaat duren, wordt het wel een lastige situatie."

Vergoedingen

De voorzitter twijfelt er niet over of topamateurvoetbal in Hoek ook na corona nog mogelijk is. "Daar twijfel ik op geen enkele manier over. Wellicht zal het voetballandschap gaan veranderen. Dat spelers met mindere vergoedingen akkoord moeten gaan. Omdat ze hier, maar ook ergens anders minder krijgen. Heel veel sponsorgeld wordt gebruikt om spelers te betalen. Als er minder sponsorgeld binnenkomt, kunnen de spelers minder betaald worden."

Politieagentje

Van der Staal ervaart het besturen van een voetbalclub in coronatijd als lastig. Zeker met alle regels die erbij komen rondom de organisatie van wedstrijden. "Ik denk dat er straks veel bestuurders gaan afhaken omdat ze meer politieagentje of boa aan het spelen zijn in plaats van het uitvoeren van de bestuurlijke taken."

Meer over dit onderwerp:
voetbal HSV Hoek Art van der Staal corona
Deel dit artikel:

Reageren