Ook Zeeuwse carbidkanonnen zwijgen dit jaar, burgemeesters willen verbod

Carbidschieten is dit jaar taboe in Zeeland als het aan de dertien Zeeuwse burgemeesters ligt. Ze willen carbidschieten nergens toestaan. Komende week wordt onderzocht hoe zo'n verbod vorm kan krijgen. De enige uitzondering die misschien gemaakt wordt, is voor mensen en organisaties die carbidschieten al langere tijd binnen gemeenten organiseren.

Carbidkanon 'De Reus' komt dit jaar niet in actie (foto: Omroep Zeeland)

Maar ook op die paar plekken waar carbidschieten mogelijk wordt toegestaan, zal dat zonder publiek moeten gebeuren. Alle coronamaatregelen, zoals bijvoorbeeld op groepsvorming, blijven onverminderd van kracht.

Het bleef lang onduidelijk of carbidschieten in Zeeland met oud & nieuw toegestaan zou worden. De Zeeuwse gemeenten keken voor een definitief besluit naar de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ). Vandaag na overleg van de VRZ, waar alle burgemeester bij aanwezig zijn, hebben de burgemeesters besloten om te proberen carbidschieten dit jaar niet toe te staan. Komende week wordt gekeken of deze beperking overal juridisch mogelijk is.

Vuurwerkverbod

De burgemeesters kwamen tot dit besluit omdat het aantal coronabesmettingen nog steeds zorgelijk is. Zij hebben daarom besloten om één lijn te trekken voor carbidschieten en vuurwerk. Dat doen de burgemeesters omdat zij groepsvorming bij carbidschieten te voorkomen en om te voorkomen dat eventuele ongelukken bij carbidgebruik geen extra druk op de Zeeuwse zorg oplevert.

Vanwege het vuurwerkverbod dat dit jaar geldt, was er een run op carbid om mee te schieten. Eerder pleitte de politie al voor een carbidverbod dit jaar.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
vuurwerkverbod carbidschieten corona
Deel dit artikel:

Reageren