Sluis maakt regels carbidschieten, maar wacht Zeeuwse lijn burgemeesters wat betreft verbod af

De gemeente Sluis heeft gisteravond regels opgesteld voor het afschieten van carbid met oud & nieuw. Sluis was een van de vier gemeenten in Zeeland die tot nu toe nog niets had vastgelegd over carbidschieten. Toch betekent dat niet automatisch dat de gemeente komende jaarwisseling carbidschieten toestaat. "Sluis wacht de Zeeuwse lijn af", zegt een woordvoerder.

Carbidschieten (foto: Omroep Zeeland)

En die Zeeuwse lijn lijkt op dit moment te neigen naar een verbod op het carbidschieten vanwege de huidige coronamaatregelen. Gisteren lieten Zeeuwse burgemeesters weten carbidschieten te willen verbieden.

Waarom willen de Zeeuwse burgemeesters een verbod op carbidschieten?

Gisteren kondigde de Zeeuwse burgemeesters aan dat zij van plan zijn om carbidschieten dit jaar in Zeeland te verbieden. De burgemeesters willen een lijn trekken voor carbidschieten en vuurwerk. Ook willen de burgermeesters op deze manier groepsvorming tegengaan en voorkomen dat eventuele ongelukken bij carbidgebruik extra druk op de Zeeuwse zorg zou opleveren.

De burgemeester onderzoeken nu of zo'n verbod mogelijk is. Eerder meldde Omroep Zeeland dat de gemeente Sluis ook dit jaar carbidschieten zou toestaan, maar dat blijkt genuanceerder. "Als een verbod in de noodverordening komt, overruled dat de Algemene Plaatselijke Verordening (APV)", zegt de woordvoerder van Sluis.

Nog geen regels, nu wel

De gemeenteraad stemde gisteravond voor een amendement van Sebastiaan Keijmel van Onafhankelijk West om de APV zo aan te passen dat er regels komen voor carbidschieten binnen de gemeente. Tot gisteren had Sluis namelijk geen regels op papier.

Dat is nu wel het geval. Als er geen Zeeuws verbod zou komen, zou je op 31 december tussen 10.00 uur en 2.00 uur buiten de bebouwde kom carbid mogen schieten, als je je minstens zeven dagen vooraf bij de gemeente hebt gemeld.

Eerder meldden we dat de gemeente Sluis ook dit jaar carbidschieten zou toestaan, maar dat blijkt dus genuanceerder te liggen.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Reageren