Bouw van grootste windpark op zee is afgerond

De bouw van het grootste windpark van Nederland op zee, 23 kilometer voor de Zeeuwse kust, is afgerond. De 94 windturbines van Borssele 1 & 2 zijn volgens eigenaar Ørsted goed voor de levering van 752 megawatt aan groene stroom. Dat is genoeg om 1 miljoen huishoudens van elektriciteit te voorzien.

Windpark Borsele 1 & 2 vanuit de lucht (foto: Ørsted)

Het is de eerste van een reeks windparken op zee die Nederland wil laten bouwen om afspraken uit het Energieakkoord na te komen. Het is de bedoeling dat het totale vermogen aan windenergie op zee in 2030 goed is voor 11 gigawatt. Dat is zo'n 40 procent van de totale Nederlandse elektriciteitsvraag.

Op één na grootste

Op dit moment is Borssele 1 & 2 het op één na grootste windmolenpark op zee ter wereld, na het Hornsea-park voor de Britse kust. Naar verwachting rondt een consortium van onder andere Eneco, Shell en Van Oord volgend jaar de bouw van het naastgelegen windpark Borssele 3 & 4 af, dat uit nog eens 77 windmolens bestaat.

Windturbines onderweg naar Borsele 1 & 2 (foto: Ørsted)

Energiebedrijf Eneco en olie- en gasconcern Shell werken daarnaast aan een een windturbinepark voor de kust van Noord-Holland. Dat moet voor nog eens het equivalent van 1 miljoen huishoudens groene stroom opleveren.

Vissers

De komst van de vele windmolens in de Noordzee is niet voor iedereen goed nieuws. Nederlandse vissers vinden dat er te weinig ruimte overblijft voor rendabele visserij.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Zeeland windpark Ørsted Borsele 1 & 2
Deel dit artikel:

Reageren